ЗАВРШЕТАК РАДОВА ДО КРАЈА ГОДИНЕ: Министарка Поповић и амбасадор Жиофре на градилишту Палате правде у Новом Саду

З. ГРУМИЋ

26. 01. 2023. у 18:10

МИНИСТАРКА правде Србије Маја Поповић изјавила је данас да се изградња и опремање нове зграде правосудних органа у Новом Саду очекује до краја ове године и захвалила Европској унији (ЕУ) на донацији, вредној више од 13 милиона евра, за реализовање тог веома важног инфраструктурног пројекта нашег правосуђа.

ЗАВРШЕТАК РАДОВА ДО КРАЈА ГОДИНЕ: Министарка Поповић и амбасадор Жиофре на градилишту Палате правде у Новом Саду

З. Грумић

Она је, заједно са амбасадором и шефом делегације ЕУ у Србији Емануелом Жиофреом, градоначелником Миланом Ђурићем и председником новосадског Вишег суда Мирославом Алимпићем обишла градилиште објекта, чија је изградња почела пре нешто више од годину дана.

- Изузетно је битно да реформу нашег правосуђа прати обнова и изградња инфраструктурних објеката. - истакла је министарка Поповић напомињући да ће за опремање нове шестоспратнице, која се налази у непосредној близини постојеће Палате правде, Министарство правде уложити 900.000 евра.

Осим зграде правосудних органа у Новом Саду, у току је изградња и објеката правосуђа у Нишу, Ваљеву, Убу а ускоро у Београду почиње градња зграде Трећег суда и депанданса Посебног одељења суда за организовани криминал. Такође, у припреми је и пројекат палате правде у Крушевцу, рекла је министарка подсетивши да је лане у Крагујевцу отворена нова палата правде.

- Правосуђе Србије коначно добија објекте у којима ће судије, тужиоци и остали лакше моћи да раде, што ће побољшати ефикасност нашег правосуђа – поручила је Маја Поповић.

Амбасадор Жиофре је рекао да је ова донација део шире подршке ЕУ правосудном систему Србије, која у протекле две године износи више од 400 милиона евра, за сличне пројекте и напоменуо да ће у овој згради радити око 250 људи, судија, тужилаца и службеника.

- Боља инфраструктура значи боља правда а то је у складу и са правосудним реформама које је Србија покренула – истакао је Жиофре и додао да је независнији, одговорнији и ефикаснији систем правосуђа корак ближе Србије на њеном европском путу.

Градоначелник Ђурић је подсетио да је стара зграда суда усељена пре пола века и напоменуо да је у њој тренутно око 1.300 запослених.

У новој згради, површине веће од 10.000 квадратних метара, биће смештена кривична одељења Вишег и Основног суда и Основно и Више тужилаштво, рекао је судија Алимпић напомињући да нова палата правде на углу улица Максима Горког и Стражиловске има и три нивоа испод нивоа земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)