КАМАТА СТИГЛА НА 5,25 ОДСТО: Извршни одбор Народне банке Србије и десети пут заредом подигао референтну стопу

Б. Ца.

13. 01. 2023. у 14:24

РЕФЕРЕНТНА каматна стопа Народне банке Србије повећана је и десети пут. Извршни одбор је на јучерашњој седници одлучио да повећа референтну каматну стопу за 25 базних поена односно на ниво од 5,25 одсто.

КАМАТА СТИГЛА НА 5,25 ОДСТО: Извршни одбор Народне банке Србије и десети пут заредом подигао референтну стопу

Фото Н. Скендерија

У истој мери, како је саопштила централна банка, повећана је и стопа на депозитне олакшице на 4,25 одсто, као и стопа на кредитне олакшице на 6,25 одсто.

Као и претходних месеци, очекује се да ће и ово повећање утицати на раст рата динарских кредита које отплаћују грађани. Већ сада су камате на динарске позајмице догурале до 12-13 одсто, што је за око четири до пет одсто више него пре кризе.

Како је наведено, НБС доношењем овакве одлуке наставља да пооштрава монетарне услове и утиче да се инфлација у Србији нађе на опадајућој путањи и врати у границе дозвољеног одступања од пројектованог циља. Са узастопним повећањем, НБС је започелаод априла 2022. године, од када је камата подигнута за укупно 425 базних поена. Са један на 5,25 одсто.

- И поред чињенице да је инфлација и даље у највећој мери вођена глобалним притисцима у производњи хране и енергената на које централне банке немају утицаја или је он веома ограничен, НБС читавим сетом мера настоји да успори инфлацију и допринесе њеном смањењу ка циљу у наредном периоду - објашњавају у НБС. - Поред пооштравања монетарних услова подизањем основних каматних стопа и одржавања релативне стабилности девизног курса, у претходном периоду донето је и низ мера којима је ограничено поскупљење финансијских производа.

Како наводе, на глобалном нивоу виде се знаци попуштања инфлације чему доприноси смањење цена енергената у последњих неколико месеци, трошкова транспорта, као и све мање изражени застоји у глобалним ланцима снабдевања. Цене хране и базна инфлација још увек нису успориле раст.

Фото З. Јовановић

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 9. фебруара 2023. године. Стручњаци сматрају да ће камате расти и наредних месеци, све док се инфлација не стабилизује.

- Док се не заустави инфлација очекивано је даље заоштравање монетарне политике скупљег новца - сматра Владимир Васић, генерални секретар УБС. - Кључни моменат је заустављање инфлације и њено кретање ка циљу монетарне политике од три процента, плус минус један и по одсто.

ИНФЛАЦИЈА

У САОПШТЕЊУ НБС се наводи да је просечна годишња инфлација у 2022. износила је 11,9 одсто, а према прелиминарним проценама РЗС, међугодишња инфлација у децембру, као и у претходном месецу, била је на нивоу од 15,1 одсто. Укупна инфлација, како кажу, остаће повишена и почетком ове године, али ће се након тога наћи на опадајућој путањи, знатније у другој половини 2023. Према процени РЗС реални раст БДП Србије лане је износио 2,3 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

НИКОЛА Јокић и ван паркета привлачи огромну пажњу, о чему сведочи конференција за штампу коју је Денвер нагетс организовао пред прво учешће у НБА финалу у клупској историји.

27. 05. 2023. у 21:14

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

НИКОЛА Јокић је један од најдоминантнијих кошаракаша садашњице, ако не и најдоминантији, а мало ко је то могао да претпостави у лето 2015, када се отиснуо пут НБА лиге. Заправо, само један човек је тада "знао" какво "српско чудо" следи. Или би можда оно "знао" требало писати без наводника...

26. 05. 2023. у 20:25

Коментари (0)

ЧЕКА ИХ ПРАВО БОГАТСТВО: Ова четири хороскопска знака ће се опарити до краја године