РОЂЕНДАН! ТС Вентурес фонд обележио прву годину пословања: Телеком враћа младе генијалце у Србију!

Novosti online

29. 12. 2022. у 15:01

ТС Вентурес фонд је прву годину пословања завршио улагањем у укупно девет иновативних “стартап” фирми, што је одличан резултат и огроман успех, поручио је генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић.

РОЂЕНДАН! ТС Вентурес фонд обележио прву годину пословања: Телеком враћа младе генијалце у Србију!

Владимир Лучић, Фото промо/Фото Танјуг

Компанија Телеком Србија је пре годину дана основала TS Ventures Фонд као први такав фонд за инвестирање у стартапове у овом делу Европе, са планираним петогодишњим буџетом од 25 милиона евра.

На конференцији за новинаре поводом првог “рођендана” Фонда, Владимир Лучић је истакао да је Телеком показао озбиљност у намери да инвестира у младе, “а пре свега у предузетнички младе”, људе у Србији.

- Прву годину завршавамо са девет одабраних стартапова и то је огроман успех за нас. То су стартапови који могу да промене и убрзају развој многих виталних области, као што су медицина и фармација. Подржали смо, између осталих, младе људе који су своја знања стицали у иностранству, али су одлучили да се врате у Србију и овде развијају свој бизнис, и верујем да је подршка нашег Фонда у великој мери утицала на то - изјавио је Лучић.

Директор TS Ventures Фонда Давор Сакач је нагласио да су посебно поносни на то што људи који потичу из Србије стоје иза одабраних стартапова, који у будућности могу да израсту у глобално веома перспективне компаније.

- Ми смо као Фонд оријентисани на инвестирање у стартапе у читавом региону, али нам је посебно драго када видимо сјајне идеје код људи који живе у Србији или су отишли из Србије, а сада намеравају да се врате - казао је Сакач.

Фото Д. Миловановић

ТС Вентурес Фонд тренутно у портфолију има стартап фирме OTASync, BiteBell, ANARI AI, Brush Galaxy, 60 seconds, Nanocraft и Randevue.

- Што се преостала два стартапа тиче наш део договора је постигнут и потписан, чека се на остале инвеститоре и због тога се надам да ћемо ускоро обелоданити о коме се ради - прецизирао је Сакач.

На конференцији за новинаре посебна пажња је посвећена представљању NANOCRAFT-а, јединог српског стартапа из области BIOTECH-а у 2022. години, који ће применом нових технологија у медицини померити границе у превенцији и лечењу кардиоваскуларних болести.

Максим Баковић, оснивач NANOCRAFT-а, нагласио је да му је изузетно драго то што ће свој производ у области васкуларне биотехнологије развијати управо у Србији.

- Биохемија и биотехнологија су области од којих се у 21. веку очекује највише и у којима Србија и те како има шта да понуди. Захвалио бих се партнерима, пре свега TS Ventures  Фонду, али и Фармацеутском факултету у Београду, на томе што су препознали потенцијал овог пројекта. Уз сјајан научни тим и наше пословне партнере, сигуран сам да ће Наноцрафт бити успешан, а надам се да ћемо подстаћи и друге младе научнике и биохемичаре да своје пројекте започну баш у Србији - изјавио је Баковић.

Професор Бојан Марковић са Фармацеутског факултета пружио је пуну подршку NANOCRAFT-у, који ће свој пројекат реализовати на том факултету у наредних 18 месеци, захваљујући финансијској подршци Ventures фонда компаније Телеком Србија.

 

КОНКУРС СТАЛНО ОТВОРЕН

Када је реч о плановима за наредну годину, у Телекому Србија и TS Ventures Фонду истичу да очекују јачање стартап заједнице у нашој земљи и верују да ће се још више иновативних младих људи одважити да покрене сопствени бизнис.

Поред наставка пружања подршке већ одабраним стартапима, стручни тим Фонда паралелно почиње одабир нових, с обзиром на то да је конкурс стално отворен.

Фонд такође планира ширење мреже сарадника и повезивање са другим фондовима како локално тако и глобално.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАГРАДА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Видите који бројеви су извучени у 76. колу игре Лото