У ЈАНУАРУ ПОВИШИЦА РУДАРИМА: Нађено решење за измиривање дуга за рудну ренту и да коначно почне производња у "Соколу"

Е. Б. Талијан

23. 12. 2022. у 07:45

ПОСЛЕ дугих и тешких разговора јуче је постигнут договор о прекиду штрајка рудара у јавном предузећу "Површинска експлоатација угља Ресавица".

У ЈАНУАРУ ПОВИШИЦА РУДАРИМА: Нађено решење за измиривање дуга за рудну ренту и да коначно почне производња у Соколу

Фото Танјуг

На састанку, на којем су учествовали министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, министар финансија Синиша Мали, руководство "Ресавице" и представници репрезентативних синдиката, нађено је решење о испуњавању захтева запослених у том јавном предузећу.

Министарка Ђедовић је истакла да је постигнута сагласност да је у интересу и предузећа и запослених да се што пре обнови редован процес рада, уз договор о начину решавања проблема у "Ресавици". Она је изразила задовољство што је договорен прекид штрајка, уз испуњење захтева у вези са повећањем зарада рудара.

Договорена је и динамика којом ће се испунити преостали захтеви за отварање рудника "Соко", како би производња у том руднику могла да се настави почетком наредне године уз поштовање свих захтева у вези са безбедношћу рудара - објавила је министарка на свом инстаграм-профилу.

Фото: Инстаграм/dubravka.djedovic

Представници рудара и министарка Ђедовић

Слободан Лупшић, председник синдиката "Независност" ЈП ПЕУ "Ресавица", и члан преговарачког тима, каже за "Новости" да је постигнут договор да ће од јануара бити повећане зараде запослених за 12,5 одсто, колико су и тражили. Подсетимо, рудари су захтевали веће плате, јер је просечна зарада у јамској експлоатацији угља 65.000 динара са свим додацима које имају. Запослени су тражили и да се износ за топли оброк повећа са 200 на 400 динара, а договорено је 300 динара, с тим да ће о томе наставити да разговарају.

- Акценат је стављен на решавање измиривања дуговања за рудну ренту, јер то кочи наставак радова у руднику "Соко" , који не ради скоро девет месеци од несреће - објаснио је Лупшић. - Потребно је да "Ресавица" плати рудну ренту како би се добила дозвола од Министарства рударства и енергетике за наставак рада у руднику "Соко". Нашли смо компромисно решење и Министарство ће да помогне да се измири тај дуг. Ово је веома значајно, јер тај рудник има најмоћније лежиште угља и од тога можемо да остваримо профит.

Он је нагласио да је тај рудник испунио све безбедносне услове. Очекујемо, како каже, да ће питање рудне ренте да се заврши до краја децембра, и да од Нове године могу да почну да раде у "Соколу". У несрећи која се у том руднику догодила 1. априла ове године, осам рудара је страдало, а 20 је повређено.

Према Лазовићевим речима, процедура о прекиду штрајка мора да се испоштује и да запослени донесу ту одлуку. У тренутку затварања овог издања нашег листа, он је рекао да очекује да би са радом могло да се крене од треће смене у четвртак или од данас. Министарка Ђедовић је навела да је договорено и да ресорно министарство заједно са представницима пословодства и репрезентативних синдиката настави дијалог у вези са проналажењем дугорочно одрживих решења за проблеме у "Ресавици". Она је истакла да је циљ да решења воде ка модернизацији и оптимизацији производње у рудницима, већој одрживости пословања и побољшању услова рада рудара. Јавно предузеће "Ресавица" обједињава девет рудника, и запошљава око 3.600 радника.

 

ЗАХВАЛНОСТ И ПРЕДСЕДНИКУ ВУЧИЋУ

ПРЕДСЕДНИК синдиката "Независност" ЈП ПЕУ "Ресавица", Слободан Лупшић, оценио је да су разговори били дуги и тешки, али и коректни и конструктивни захваљујући министарки Дубравки Ђедовић и министру Синиши Малом.

- Посебна захвалност председнику Вучићу, који нам је био велика подршка - нагласио је Лупшић. - Он је био упознат са свим нашим захтевима, и ипак се чекало његово одобрење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

"СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР" Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели мир и нада се миру и да би Србија волела да рат у Украјини стане истог секунда.

21. 03. 2023. у 14:40 >> 14:30

Коментари (0)

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори