ЕЦБ ПОВЕЋАЛА КАМАТНУ СТОПУ: Четврто повећање ове године

Танјуг

15. 12. 2022. у 16:53

ЕВРОПСКА централна банка (ЕЦБ) одлучила се за мање повећање референтне камате на данашњој седници, подигавши кључну стопу са 1,5 на 2,0 посто.

ЕЦБ ПОВЕЋАЛА КАМАТНУ СТОПУ: Четврто повећање ове године

Фото: Танјуг/АП

Такође је саопштила да ће од почетка марта 2023. почети да смањује биланс стања у просеку за 15 милијарди евра месечно до краја другог квартала 2023, преоси ЦНБЦ.

ЕЦБ је најавила да ће у фебруару објавити више детаља о смањењу свог програма куповине обвезница (АПП) и да ће редовно изнова процењивати темпо смањења биланса како би била сигурна да је он у складу са њеном стратегијом монетарне политике.

Широко очекивано повећање стопе за 50 базних поена је четврто повећање кључне камате ЕЦБ ове године. У октобру и септембру је камату подигла за 75 базних поена, а у јулу за 50 базних поена, чиме су њене стопе изашле из негативне територије први пут од 2014.

-Управни савет процењује да ће каматне стопе и даље морати значајно да расту стабилним темпом да би достигле нивое који су довољно рестриктивни да обезбеде благовремени повратак инфлације на средњорочни циљ од 2,0 одсто, наводи се у саопштењу ЕЦБ.

Председница ЕЦБ Кристин Лагард рекла је на конференцији за новинаре да треба очекивати даља повећања камате за 50 базних поена у "знатном временском периоду".

-Одржаћемо овај курс – неће бити довољно ударити и повући се, додала је она.

Лагардова је навела да су инфлаторни ризици и даље нагнути навише, напомињучи при томе могући раст плата већи од очекиваног и мере подршке влада које у коначном исходу подстичу тражњу у 19-чланој економији еврозоне.

У саопштењу ЕЦБ се наводи да такодје се тренутно очекује да ће били каква рецесија бити "релативно краткотрајна и ниска", а Лагардова је истакла да је ниво незапослености у еврозони "најнижи".

Евро је из минуса од 0,5 посто према долару порастао за 0,4 процента након објаве саопштења ЕЦБ, али су европске акције у индексној корпи Стокс 600 пале за 2,4 посто.

Централна банка је такође саопштила да процењује да ће инфлација остати изнад циљаних 2,0 процента до 2025.

Сада предвиђа просечну инфлацију од 8,4 одсто у 2022. години, од 6,3 посто у 2023. години, 3,4 процента у 2024. и од 2,3 посто у 2025. години.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!