НОВА УРЕДБА МИНИСТАРСТВА: Три пута више средстава за енергетски угрожена домаћинства, ево како да поднесете захтев

Новости онлине

09. 12. 2022. у 09:34

НА ПРЕДЛОГ Министарства рударства и енергетике Влада Републике Србије усвојила је нову Уредбу о енергетски угроженом купцу којом је предвиђено три пута више средстава за заштиту енергетски угрожених грађана, уместо досадашњих 1,3 милијарде динара за ову намену опредељене су четири милијарде динара. Уредбом су унапређени критеријуми како би што већи број грађана могао да оствари право на умањење рачуна.

НОВА УРЕДБА МИНИСТАРСТВА: Три пута више средстава за енергетски угрожена домаћинства, ево како да поднесете захтев

ФОТО: Д.Новковић

Осим права на умањење месечних обавеза плаћања електричне енергије и природног гаса, први пут је омогућено и умањење рачуна за топлотну енергију, од 40% до 60% рачуна у зависности од броја чланова домаћинства.

Подигнута је горња граница укупних прихода домаћинства, што ће већем броју домаћинстава омогућити погодност умањења рачуна. Осим категорија које су биле препознате претходном уредбом, право на статус угроженог купца сада имају и примаоци увећаног додатка за помоћ и негу другог лица. Нова Уредба предвиђа и да сеоско домаћинство може стећи статус угроженог купца без обзира на површину стамбене јединице. Важно је нагласити и да претходни дуг за електричну енергију, природни гас или топлотну енергију не искључује могућност стицања статуса енергетски угроженог купца.

Свим овим изменама омогућено је да уместо досадашњих 68.000 домаћинстава повољности користи 191.000 најугроженијих домаћинстава. За ову намену у Предлогом буџета за 2023. годину опредељене су четири милијарде динара.

Захтев се као и до сада подноси јединици локалне самоуправе на основу места пребивалишта. Локална самоуправа је дужна да у року од месец дана одговори на захтев, као и да податке о енергетски угроженим купцима достављају енергетском снабдевачу сваког месеца.

У време светске енергетске кризе и свакодневног раста цена енергије и енергената, повећањем броја домаћинстава која имају право на умањење рачуна за електричну енергију, природни гас и топлотну енергију, држава пружа додатну превентивну заштиту најугроженијих грађана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

"СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР" Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели мир и нада се миру и да би Србија волела да рат у Украјини стане истог секунда.

21. 03. 2023. у 14:40 >> 14:30

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ЗА КУРТИЈЕВУ МРЖЊУ ПРЕМА ВУЧИЋУ НЕМА НИ ЛЕКА НИ ДОКТОРА: Реакција Петковића након Аљбинове провокације на Твитеру

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је Аљбину Куртију да за његову мржњу према Александру Вучићу нема ни лека ни доктора.

21. 03. 2023. у 19:57 >> 20:31

Коментари (0)

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ЈЕ ПУТИН ИСПРАТИО СИ ЂИНПИНГА: Два занимљива детаља која упадају у очи (ВИДЕО)