ПРВИ КОРАК У ИСПОРУЦИ РУСКОГ ЂУБРИВА: Испловио брод из Холандије, помоћ упућена афричким земљама

Novosti online

08. 12. 2022. у 21:37

ИСПЛОВЊАВАЊЕ првог брода са руским ђубривом за Африку само је први корак у оквиру серије испорука руског ђубрива, које је због санкција блокирано у европским лукама и на складиштима, саопштио је представник тела Генералне скупштине УН – Конференције за трговину и развој (УНКТАД).

ПРВИ КОРАК У ИСПОРУЦИ РУСКОГ ЂУБРИВА: Испловио брод из Холандије, помоћ упућена афричким земљама

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ NTV Kenya

Представник генералног секретара УН Стефан Дижарик саопштио је 29. новембра да је први брод са 20.000 тона ђубрива руске производње кренуо из Холандије у Малави. Како је прецизирано, ђубриво ће бити донирано афричким земљама где је тренутно у току сетва како би се спречио „катастрофалан губитак усева“.

- Ово је прва испорука афричким земљама у оквиру серије испорука око 260.000 тона руског ђубрива које се налази у европским лукама - саопштио је за Спутњик представник тела Генералне скупштине УН – Конференције за трговину и развој (УНКТАД).

Како је прецизирано, брод „МВ Гринвич“, који је изнајмљен у оквиру Светског програма за храну УН, превози у Малави 20.000 фосфорног, азотног и калијумског ђубрива.

- Тренутно разрађујемо планове за слање преосталог ђубрива - наводи се у саопштењу.

Према подацима УН, 50 одсто светске популације се прехрањује пољопривредним производима који се производе помоћу минералног ђубрива. Од 2019. године цена ђубрива је порасла за 250 одсто, што је проузроковало озбиљну кризу, посебно за мале пољопривредне произвођаче у земљама у развоју. Увођење ембарга против руских бродова и производа још више је погоршало ту кризу.

Тешкоће изазване недостатком азотних ђубрива могу довести до дефицита производа (кукуруз, пшеница, рижа) које чине основу исхране 3,6 милијарди људи.

У таквим условима, бесплатна испорука руског ђубрива у Африку игра важну улогу у спречавању глобалне прехрамбене кризе.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну