УПРКОС КРИЗИ, ИМАМО НАЈНИЖУ СТОПУ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ Мали: Србија се боље снашла него много развијеније и веће земље

Novosti online

05. 12. 2022. у 08:16

МИНИСТАР финансија Синиша Мали био је гост Јутарњег дневника на РТС-у, у ком је говорио о предлогу буџета за 2023. годину који ће се данас наћи пред посланицима.

УПРКОС КРИЗИ, ИМАМО НАЈНИЖУ СТОПУ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ Мали: Србија се боље снашла него много развијеније и веће земље

Фото: Принтскрин

- Данас ће пред посланцими бити предлог буџета за 2023. годину. Од 2020. светска криза је никад већа од Другог светског рата, због пандемије ковида, енергетска криза, конфликт у Украјини... У свим тим условима, Србија се боље снашла него много развијеније и веће земље од нас. Имате сада ситуацију, када погледате извештај од прошле недеље, да нам је рекордно ниска стопа незапослености, историјски никад нижа, од 8,9 одсто. Пре 10 година била је 25,9 одсто. У прва три квартала ове године имамо позитиван раст БДП-а, иако велики број развијенијих земаља од нас улази у рецесију. Нама је јавни дуг у односу на БДП данас око 54 одсто, дакле далеко испод нивоа Мастрихта. Просек ЕУ је 94,5 одсто. Децембар је 5. имате топле домове, грејање ради, обезбедили смо довољно гаса, боримо се да обезбедимо и довољне количине струје... Сада, а и у протекле три године, држава је показала своју снагу, стабилност. Терет кризе је у највећој мери преузела на себе. И ово повећање струје и гаса је минимално када погледате у свету. Овог септембра у односу на прошли цена струје је 10 пута већа. Код нас, од фебруара, то су минимална повећања - истиче Мали.

- Нама су приходи пројектовани - 7,8 одсто већи за наредну годину, а то је најконзервативнији приступ који смо могли да направимо. Управо политика коју спроводимо и у договору са председником, да гледамо да будемо најконзервативнији, па да нас изненаде приходи. Боље да смо песимисти, конзервативни, да водимо рачуна о сваком динару, па ако нас изненади већи приход, онда ћемо знати у шта да уложимо - каже министар и додаје да сви знају да ће свако обећање бити испуњено.

Фото: Принтскрин

Три стуба буџета

- Три стуба су на којима се буџет заснива. Први је побољшање животног стандарда грађана, повећање пензија 12,1 одсто од 1. јануара. Показујемо колико нам је стало до наших најстаријих суграђана. Повећање плата 12,5 одсто за све запослене у јавној управи, за војнике 25 одсто. Од 1. јануара иде и повећање минималне зараде 14,3 одсто, идемо преко 40.000 динара. Апсолутно смо усмерени ка томе да одржимо животни стандард грађана, чак и да га повећамо - политика бриге о сваком појединцу.

Министар као други стуб буџета истиче улагања у капиталне инвестиције.

- У буџету имате 6,8 одсто БДП новца за капиталне инвестиције. Возимо се брзим возовима, у Србији се тренутно гради 10 ауто-путева и брзих саобраћајница, здравство, клинички центри - наводи Мали.

Трећи стуб је енергетика.

- Боримо се да сваког дана имамо довољне количине струје. Имате велики број изазова, од нас мало шта зависи када је светска криза у питању. Ми данас на рачуну имамо 285 милијарди динара, потпуно смо ликвидни, што значи да можемо одмах да реагујемо ако се појави неки проблем - каже Мали.

О издвајању за образовање

- Буџет за наредну годину предвиђа 265 милијарди динара издвајања за просвету и науку. Пре 10 година био је 161 милијарду - наводи министар.

Пријава за 5.000 динара

- 715.000 младих се већ пријавило за 5.000 динара. Од 16. децембра испунићемо обећање које смо дали - казао је Мали, позивајући младе, који то нису учинили, да се пријаве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

ОНИ СУ КРИВИ ЗА ХАОС У ЕВРОПИ? Бруталне оптужбе из Пољске, порука из Варшаве за комшије