МИНИСТАР МАЛИ ПРЕДСТАВИО ПРЕДЛОГ БУЏЕТА ЗА 2023. ГОДИНУ: Српска привреда "жилава и отпорна" упркос кризи и нестабилности у свету

Новости онлајн

04. 12. 2022. у 13:21

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе Србије и министар финансија Синиша Мали представио је данас на седници скупштинског Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, Предлог закона о буџету за 2023. годину, и истакао да су јавне финансије стабилне, упркос кризи и помоћи привреди и грађанима, те да је сваки макроекономски индикатор позитиван и стабилан.

МИНИСТАР МАЛИ ПРЕДСТАВИО ПРЕДЛОГ БУЏЕТА ЗА 2023. ГОДИНУ: Српска привреда жилава и отпорна упркос кризи и нестабилности у свету

Фото: Инстаграм/mali_sinisa

Како је рекао, то потврђују и међународне финансијске институције, које кажу да се наша привреда показала „жилавом и отпорном“.

- У условима када друге земље улазе у рецесију, нама су стопе раста БДП-а и даље позитивне, а ове године БДП у апсолутном износу ће прећи 60 милијарди евра, док је пре 10 година био око 33 милијарде евра. Постигли смо овај резултат упркос поплавама, консолидацији јавних финансија, пандемији корона вируса и сукобу у Украјини – рекао је потпредседник Владе.

Он је додао да је стопа незапослености у трећем кварталу износила 8,9 одсто, те да је то најбољи показатељ да се исплатило отварање фабрика, улагање у инфраструктуру и борба за инвеститоре.

- Када је реч о привлачењу страних директних инвестиција, очекујемо да на крају године оне пређу 4 милијарде евра, а инвестиције и даље долазе. Србија је данас атрактивна инвестициона дестинација. Што се тиче буџета, ми данас на рачуну имамо 285 милијарде динара, а подсетићу вас да смо пре 10 година били на ивици банкрота. Наш јавни дуг је данас око 54% БДП-а, док је просек ЕУ око 94% БДП-а. Тиме смо одржали обећање да нећемо прећи 60%, иако су многи у ЕУ то и заборавили, али нама је то важно – истакао је Мали.

Синиша Мали, Фото Танјуг

Он је даље истакао, када је реч о буџету за 2023. годину, да је достављен народним посланицима пре две недеље, као и да је било довољно времена да се њему адекватно посвете.

Синиша Мали је нагласио да се предлог буџета за 2023. годину заснива на три стуба – очувању животног стандарда грађана Србије, значајним издвајањима за капиталне инвестиције и енергетици.

Када је реч о очувању животног стандарда грађана, министар финансија је подсетио да су од 1. новембра ове године пензије повећане за девет одсто, и да су 2. децембра већ исплаћене прве увећане пензије за категорију „самосталне делатности“, док ће 6. децембра бити исплаћене увећане војне и пољопривредне пензије, а 10. децембра све остале пензије.

- Од 1. јануара 2023. године имамо ново повећање пензија од 12,1 одсто, што је, заједно са девет одсто, кумулативно највеће повећање пензија, које у процентима износи 20,8 одсто. Дакле, чувамо животни стандард наших најстаријих суграђана, који су у фебруару ове године добили по 20.000 динара што је највеће једнократно давање које смо имали - навео је Синиша Мали.

Он је најавио и повећање плата у јавном сектору од 12,5 одсто, као и повећање плата од 25 одсто за војску, јер држава жели да да подршку нашим војницима у актуелној ситуацији која није нимало једноставна, ни наивна, када је безбедност наше земље у питању.

Фото: П. Милошевић, Н. Скендерија

- Такође, минимална зарада ће од 1. јануара бити већа за 14,3 одсто. Пре само десет година минимална зарада је износила око 15.700 динара, а сада је више него дупло већа - рекао је министар финансија.

Када је реч о другом стубу буџета, капиталним инвестицијама, Синиша Мали је рекао да је предлогом буџета за капиталне инветиције опредељено 6,8 одсто БДП, док је 2010, 2011. године износило око 3,1, 3,2 одсто БДП.

- Сада имамо високе стопе улагања у капиталне пројекте. Нисмо одустали ни од једне капиталне инвестиције. У Србији се и даље ради и гради свуда, и када су аутопутеви у питању, и фабрике за пречишћавање отпадних вода, и изградња канализационе мреже кроз пројекат Чиста Србија, и болнице, домови здравља, школе, преко Министарства за јавна улагања - навео је министар, истичући да улагање у капиталне пројекте доприноси даљем расту БДП и квалитету инфраструктуре како би били још атрактивнији за инветиторе.

Министар је упитао и ко би, пре пар година, могао да замисли да ће се у Србији ићи возовима који достижу брзине од 200 километара на час, а сада је то реалност.

Када је реч о трећем струбу на којем се буџет заснива – енергетици, Синиша Мали је рекао да у буџету постоји резерва за набавку гаса и струје, уз оно што смо преузели на себе у споразуму са ММФ-ом, а то је активно реструктурирање предузећа у сектору енергетике, како би у потпуности стабилизовали енергетски сектор у најкраћем периоду и како би од тог сектора направили генератор раста.

Фото: М. Анђела/Ненад Живановић/Игор Маринковић

Министар је истао и да је складиште гаса у Банатском двору пуно, да тренутно трошимо гас из складишта у Мађарској, те да имамо довољно гаса за наше потребе.

Када је реч о струји, министар је рекао да је у септембру 2021. године цена по мегават сату била 55 до 60 евра, а данас је 300 до 400 евра, а ишла је чак и до 500 евра. Према његовим речима, десет пута се променила цена струје, али у Србији и даље имамо најјефтинију струју у Европи, што показује јачину државе и опредељеност ка очувању животног стандарда грађана Србије.

Он је истакао и да се у Закону о буџетском систему налазе и нова фискална правила, која су договорена са ММФ-ом, и која се односе на плате, пензије, дефицит, износ јавног дуга, те да је Влада посвећена да одржи макроекономску стабилност.

- Не играмо се са нашим јавним финансијама. Посвећени смо томе да генерацијама које долазе оставимо стабилне јавне финансије – рекао је министар Мали.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

СКУПШТИНА Србије завршила је данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 21:52

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ПРЕМА НАРОДНОМ ВЕРОВАЊУ СВЕТИ САВА ЈЕ ОВДЕ НАПРАВИО ЧУДО: Мештани и данас верују у моћ лековитог извора