МЕДИЈИ У ГРЧКОЈ ОБЈАВИЛИ ЗВАНИЧНЕ ПОДАТКЕ: Шолакова предузећа направила пословни губитак од 200 милиона евра

Новости онлајн

03. 12. 2022. у 13:50

ДРАГАН Шолак и његова Јунајтед група су купили компаније Винд Хелас и Нова обећавајући огромна улагања, али посао није кренуо по плану.

МЕДИЈИ У ГРЧКОЈ ОБЈАВИЛИ ЗВАНИЧНЕ ПОДАТКЕ: Шолакова предузећа направила пословни губитак од 200 милиона евра

Архвиа

Фирме у власништву Драгана Шолака и Јунајтед групе у Грчкој направиле су пословни губитак од 200 милиона евра, оптерећене су огромним дуговима и морају да издају обвезнице по рекордно неповољним каматним стопама.

Ово су пренели медији у Атини, позивајући се на званичне извештаје о пословању Шолакових компанија, које су детаљно анализирали. 

Оператер мобилне телефоније Винд Хелас и медијска кућа Нова, у власништву Јунајтед групе Драгана Шолака и БЦ Партнера, а који сада треба да се удруже у заједничку компанију Нова, праве “озбиљне губитке”. 

Винд Хелас бележи “изузетно негативан” резултат са пословним минусом од 48,2 милиона евра, истиче грчки магазин Фајненшел Репорт, који наглашава да је под управом Јунајтед групе губитак овог оператера повећан за шест милиона евра.

Драган Шолак

Додатно, Винд Хелас је оптерећен огромним дуговима - на основу обвезница читавих 494 милиона евра, а на основу лизинга 299 милиона евра, што на годишњем нивоу представља додатни финансијски трошак од 63,4 милиона евра. 

Јунајтед група и Драган Шолак су у Грчкој наставили своју задуживање под изузетно неповољним каматним стопама, па су издали обвезнице са каматом од 4,65 одсто - и то пре него што је Европска централна банка повећала ниво каматних стопа на нивоу ЕУ. То значи да ће задуженост Јунајтед групе у Грчкој додатно да расте. Уз све ово, Винд Хелас има дугорочне финансијске обавезе према Влади Грчке у износу од 83,3 милиона евра, пише Фајненшел Репорт. 

Што се тиче пословања медијске куће "Нова" у Грчкој ситуација није много боља. Ова фирма у власништву Јунајтед групе, односно Драгана Шолака и БЦ Партнерс, повећала је свој нето губитак на 153,8 милиона евра, а њен капитал је такође у минусу и то од 338 милиона евра.

Према њиховом званичном  извештају, који преносе угледни грчки медији, нето вредност заједничке компаније која би се направила од Винд Хеласа и Нове била би такође у минусу, и то за 204,5 милиона евра.

- Подсећамо да су представници Јунајтед група, како би добили одобрење за стварање нове заједничке компаније, пре неколико месеци на састанку са премијером Киријакосом Мицотакисом обећали инвестиције од 2 милијарде евра - истиче се у прилогу Фајненшел Репорта.

Шолак купује фудбалски клуб у Бугарској

Како су објавили бугарски медији, усред великих пословних губитака у Грчкој, Шолак је у завршним преговорима о куповини већинског власништва у ФК Левски. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (37)

ХЕМОТЕРАПИЈЕ ДОШЛЕ НА НАПЛАТУ Деки о одлуци да потражи посао иза камера