БУЏЕТ У ПОНЕДЕЉАК ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА У СКУПШТИНИ Мали: Побољшање животног стандарда, инвестиције и стабилна енергетска ситуација приоритет

Танјуг

03. 12. 2022. у 11:45

МИНИСТАР финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће се предлог буџета за следећу годину у понедељак наћи пред посланицима у Скупштини Србије, додајући да је њиме обезбеђен новац за стандард грађана, инвестиције и енергетику.

БУЏЕТ У ПОНЕДЕЉАК ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА У СКУПШТИНИ Мали: Побољшање животног стандарда, инвестиције и стабилна енергетска ситуација приоритет

Фото: М. Анђела

- Побољшање животног стандарда грађана, наставак инвестиција и стабилна енергетска ситуација у којој ће и грађани и привреда имати довољно струје и гаса три су главна стуба буџета за 2023. годину - рекао је он гостујући на ТВ Прва.

Када је реч о животном стандарду навео је да су обезбеђена средства за повећање пензија, плата у јавном сектору, минималне зараде.

Према његовим речима, други стуб су инвестиције, за које је издвојено око седам одсто бруто друштвеног производа и ту се, како је рекао, неће одустати ни од једног започетог ни планираног посла, ни када је реч о путевима, ни комуналној инфраструктури, болницама и слично.

- Трећи стуб је енергетика. Ми ћемо следеће годне имати дефицит од 3,3 одсто, од чега се 1,9 одсто односи на буџет, а осталих 1,4 одсто је везано за енергетику. Трудимо се и трудићемо се да обезбедимо довољно гаса и струје - рекао је Мали.

Када је реч о енергетици, додао је да се у сарадњи са стручњацима из Норвешке ради на дефинисању статегије за развој енергетског сектора до 2050. године и да ће у наредних више од 20 година, бити потребно годишње улагати по око милијарду и по евра како би се обезбедило стабилно снабдевање енергентима.

- То морамо да урадимо. Идемо у обновљиве изворе енергије, у изградњу капацитета који су неопходни за балансирање, апгрејд дистрибутивне мреже, све оно што је неопходно за снабдевање наших гражања и струјом и гасом - закључио је министар Мали. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛЕПА ЋЕРКА ТАЊЕ БОШКОВИЋ: Глумиле су заједно само у једном филму