МИНИСТАР МАЛИ У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ: "Цео свет је у кризи, али наставићемо да се боримо за нашу Србију и нећемо одустати!"

Новости онлајн

03. 12. 2022. у 10:20 >> 11:02

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали гостује у јутарњем програму Телевизије Прва.

МИНИСТАР МАЛИ У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ: Цео свет је у кризи, али наставићемо да се боримо за нашу Србију и нећемо одустати!

Foto: Printskrin/Tv Prva

Пријава за помоћ за младе

- 607 хиљада младих се пријавило за два дана да добије једнократну помоћ 5000 динара од Владе Србије. Испуњавамо обећање, већ смо исплатили два пута по 100 евра у жељи да помогнемо младоима, да им дамо једну врсту подршке у овим тешким временима. Упркос великој кризи ми смо помогли наше грађане, привреду и младе. Од 16. децембра ћемо исплаћивати помоћ, рачунам до 19. децембра да ћемо свима исплатити - рекао је министар. 

Како каже, на Инстаграму је направио анкету где ће млади овај новац потрошити и рекације су сјајне. 

- Помогли смо младима и оджавамо ниво економске актвности. Показујемо да највећи терет ове кризе држава уме и може да преузме на себе - рекао је министар Мали. 

- Крај пријављивања је 15. у поноћ. 

Помоћ је намењена младима од 16 до пуних 29 година. 

- Пријава траје минут. Имамо новца у буџету, стабилни смо и овим помажемо нашим младима - рекао јеминистар и још једном позвао младе да се пријаве. 

Не пријављују се само млади који примају социјалну помоћ и они који су на издржавању казне, они новац добијају аутоматски, а сви остали морају да се пријаве. 

ПоМинистар је истакао да је срећан што се година завршава управо са овом помоћи за младе, а подсетио је и на све облике како је држава ове године упркос кризи помагала грађанима - помоћ од 10 хиљада запослени у здравсту, просвети, помоћ младима, 20 хиљада једнократне помоћи за пензионере. 

Foto: Printskrin/Tv Prva

- И ове године смо показали да смо стабилни, да имамо довољно новца и да помажемо свакоме како бисмо заштитили животни стандард. У овој години Србија стоји много боље него неке много веће и развијеније земље - навео је министар. 

Наводи да је испуњено још једно обећање које је дато - повећане су пензије. 

- Кумулативно то ће бити повећање од 20,8%, што је највеће повећање процентуално за наше најстарије суграђане што је још једна потврда да држава де факто брине о њима - рекао је министар. 

- У понедељак у парламенту бранимо буџет за 2023. годину. Велика ствар за нас. За нас је најважније да заштитимо животни стандард грађана Србије. Од првог јануара идемо на повећање минималне цене рада, 14,3 %, на преко 40 хиљада динара, што ће додатно да подигне ниво просечних плата у Србији. Наредног децембра просечна зарада у Србији биће 820 евра. До краја мандата ове владе просећна плата ће бити 1000 евра, а просечна пензија 420/430. У динамици смо. Од првог јануара идемо и са повећањем плата у јавном сектору 12,5%, за војску 25%, што ће додатно подићи ниво просечних зарада у Србији - рекао је Мали. 

Foto: Printskrin/Tv Prva

Како каже, грађани су схватили да су за нама тешке реформе. 

- У јуну 2012. имали смо осам и по милијарди динара на рачуну, а тог месеца нам је само за исплату месеца било потребно 40 милијарди, држава је била у банкроту. Данас на рачуну имамо преко 300 милијарди динара. Потпуно смо ликвидни, реформе и уштеде које смо направили довеле су до тога да имамо довољно простора да држава преузме терет кризе на себе. Поред тога ми смо скоро 9 милијарди евра потрошили како бисмо умањили негативне последице ковида 19. Огроман је новац који смо за то издвојили, упркос томе смо потпуно стабилни. Јавни дуг нам је далеко испод нивоа Мастрихта. Економска политика је нешто чиме морате да се бавите свакодневно и морате да водите рачуна о сваком динару - рекао је Мали. 

Са друге стране држава има јасно дефинисане приоритете. 

Најавио је да се од првог јануара иде за привреду са повећањем неопорезивог дела дохотка на 21.712 динара, а умањују се и доприноси за ПИО фонт за 1 посто на терет послодавца, како бисмо стимулисали запошљавање  отварање нових радних места. 

Стопа незапослености у Србији је најнижем нивоу икада - 8,9%. 

- И даље се боримо и за нове фабрике и радна места. И ове године ћемо имати рекордан износ страних директних инвестиција преко 4 милијарде. Показали смо да смо кредибилни и да свако обећање испуњавамо у динар и дан. Нисмо зауставили ниједну велику инвестицију у Србији - навео је министар. 

- Не заборавите да се цео свет суочава са највећом кризом од Другог светског рата. Ми настављамо наше капиталне инвестиције. Нас очекују огромне инвестиције у наш енергетски сектор са жељом да до 2050. будемо потпуно независни од угља - истакао је Мали. 

Раст каматних стопа за кредите

- Постоји велики број иницијатива око тога. Питање је колико држава може терета на себе да преузме. Повећање каматних стопа догађа се због чвршће монетарне политике која се спорводи у свим земљама света. Ми кроз раст плата и пензија покушавамо да учиномо животни стандард грађана таквим да могу да се некако изборе са тим трошковима.

Министар је истакао да држава контролиже цене горива, нафте, основних животних намирница. 

- Цена гаса и струје код нас је готово најнижа у Европи. Ту неку разлику неко мора да плати - реако је он.

Први стан самохраним мајкама 

- Уредба је веома јасна. То је председникова и наша идеја да помогнемо мајкама са 20 хиљада евра гранта, помоћи за куповину првог стана. То је један део веће слике коју желимо да урадимо када је подизање наталитета у Србији у питању. Ту је и једнократна помоћ за рођење детета. Ако немамо довљно деце ништа урадили нисмо за будућност Србије. Највећи број ствари која су била питања у спровођењу те уредбе је јасно издефинисано, па молим наше мајке да само пажљиво прочитају, могу да се обрате за помоћ Даријином министарству, имају помоћ локалне самоуправе. Што се мене тиче, новац имамо у буџету, ко год да се пријави за помоћ са свом потребном документацијом добија тај новац. Још једном показујемо колико бринемо и колико водимо рачуна онима којима је наша помоћ најпотребнија. Желим да охрабним наше мајке да се пријаве и да што пре добију кров над главом, само да поднесу све потребне захтеве, никаакв проблем у исплати немамо- Никада се таква помоћ није десила нашим мајкама - навео је министар.

Foto: Printskrin/Tv Prva

Буџет за 2023 годину

- Буџет је уравнотежен, води рачуна да не одустајемо од основних принципа који се односи на повећање животног стандарда грађана Србије. Имамо новца за сва повећања. Други стуб нам је веома важан - инвестиције. Не одустајемо од свих инвестиција у које смо кренули. Мислим да је око 7 или 6,8% БДП-а одређено за капиталне инвестиције. 

Како каже некада нико није размишљао да ћемо имати брзи воз до Новог Сада. 

- Трећи ступ важан за буџет је енергетика. Ми планирамо дефициту наредној години 3,3,%. 1,9% се односи на буџет, преостало је везано за енергетику. Трудимо се да обезбедимо довољно гаса и струје. Колико ћемо бити успешни не могу да вам кажем јер се страви мењају из дана у дан из сата у сат. Данас имамо пуно складиште гаса Банатски двор. То су три стуба. Радимо на томе да трећу годину за редом градимо и радимо као никада пре и трећу годину за редом да помогнемо и младима и грађанима и привреди - закључио је министар. 

Навео је и да Србија кандидовала да буде домаћин изложбе Експо 2027. Цео свет је у огромној кризи, али наставићемо да се боримо за нашу Србију и нећемо одустати. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну