АНА БРНАБИЋ У ПАРАЋИНУ: „Храстник“ ће у „Српску фабрику стакла“ да инвестира више од 300 милиона евра

З. РАШИЋ

02. 12. 2022. у 18:03

СТРАТЕШКИ инвеститор у „Српску фабрику стакла“ у Параћину, швајцарски „Глобал глас“, односно словеначка Стакларна „Храстник“, за шест година инвестираће у ту фабрику више од 300 милиона евра, а капацитет за производњу стакла биће повећан за чак 640 одсто.

АНА БРНАБИЋ У ПАРАЋИНУ: „Храстник“ ће у „Српску фабрику стакла“ да инвестира више од 300 милиона евра

Фото: З. Рашић

Ово је, између осталог, изјавила председница Владе Србије Ана Брнабић током данашње посете „Српској фабрици стакла“ у Параћину, на свечаности која је организована поводом преузимања СФС од стране стратешког инвеститора, компаније „Global glass“ из Швајцарске преко словеначке Стакларне „Храстник“.  

Брнабићева је рекла да је Влада Републике Србије испунила обећање да нађе инвеститора који би „некадашњег гиганта подигао на ноге“, а на решавању тог комплексног и дуготрајног проблема радило се протекле четири и по године, уз велику подршку председника Србије Александра Вучића.

- Додатни проблем у налажењу инвеститора био је тај што СФС није била у власништву државе, а требало је наћи начин да и повериоци разумеју колико је у стратешком интересу Србије да нађемо доброг инвеститора који има знање, капацитет и финансије да подигне „Српску фабрику стакла“... Пре отприлике годину и по нашли смо начин да решимо све имовинске односе и повериоце, а највећи од њих је био „Србијагас“, и да са тим уделом „Србијагаса“ искористимо присуство државе као повериоца да окупимо све остале и извршимо утицај како бисмо избавили „Српску фабрику стакла“... Када смо позвали све највеће фабрике да дођу и погледају Стаклару, да виде да ли би били заинтересовани за инвестицију, било је ту много компанија. На крају се искристалисала једна, а то је „Глобал глас“, односно Стакларна „Храстник“ – рекла је премијерка.

Брнабићева је казала да је српска привреда сву стаклену амбалажу, са неким малим изузецима, увозила, те да је то велики проблем за читаву привреду.

- Зато што немамо сопствену производњу стакла, свакако не довољну, неке од наших привредних грана нису могле даље да расту и да извозе довољно. Овом инвестицијом у „Српску фабрику стакла“ данас тај проблем почињемо да решавамо и зато је то стратешки интерес Републике Србије и читаве наше привреде. Желим да се захвалим од срца швајцарско-словеначком конзорцијуму „Глобал глас“ који су прошли један део овог пута са нама, разумели да је ово од нашег стратешког интереса и шта је то што ми, као Влада РС, очекујемо од нашег партнера, Стакларне „Храстник“ - навела је председница Владе.

На овај велики дан Брнабићева је рекла да жели да се захвали свим запосленима у СФС.

 -Да није било вас, фабрика не би преживела. Вашим радом у најтежим околностима, у потпуној неизвесности, ви сте нама, Влади Републике Србије, дали време и простор да решимо проблеме и да доведемо стратешког инвеститора – рекла је премијерка.

На свечаности поводом доласка стратешког партнера у „Српску фабрику стакла“ говорили су још Игор Лах, председник Управног одбора  „Глобал гласа“, као и Петер Час, генерални директор Стакларне „Храстник“ и сада параћинске Стакларе. Великом догађају присуствовали су, између осталих, министар Томислав Момировић, амбасадор Словеније, представници Амбасаде Швајцарске, локалне самоуправе у Параћину, те бројни пословни партнери...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДЕНВЕР И ЈОКИЋ ГА НАЧИСТО ОБРУКАЛИ, А ОН... Изнео нереалне захтеве, тражи богатство за нови уговор

ДЕНВЕР И ЈОКИЋ ГА НАЧИСТО ОБРУКАЛИ, А ОН... Изнео нереалне захтеве, тражи богатство за нови уговор

Тим Николе Јокића у финалу Западне конференције "помео" је Лос Анђелес лејкерсе, а звезда "језерџија" је том приликом у потпуности разочарала. И направила потом корак који је многе изненадио.

26. 05. 2023. у 22:35

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

НИКОЛА Јокић је један од најдоминантнијих кошаракаша садашњице, ако не и најдоминантији, а мало ко је то могао да претпостави у лето 2015, када се отиснуо пут НБА лиге. Заправо, само један човек је тада "знао" какво "српско чудо" следи. Или би можда оно "знао" требало писати без наводника...

26. 05. 2023. у 20:25

Коментари (0)

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали