ДЕЛИБАШИЋ: Е-фактуре доносе бржи повраћај ПДВ-а

Novosti online

01. 12. 2022. у 17:21

САВЕТНИК министра финансија Вук Делибашић говорио је данас на Самиту привредних лидера о значају увођења е-фактура и истакао да је на данашњи дан у систему 188.775 привредних субјеката, од чега 10.691 корисника јавних средстава, и 178.083 субјеката који су из привредног сектора.

ДЕЛИБАШИЋ: Е-фактуре доносе бржи повраћај ПДВ-а

Фото Shutterstock

Од 1. јануара 2023. године е-фактуре су обавезне за све привредне субјекте који послују у систему ПДВ-а.

-До данас је 92.089 субјеката разменило бар једну електронску фактуру, чиме је показано да систем фунционише, а укупно је размењено 5,871.400 фактура. Анализа показује да од 1.000 највећих привредних субјеката 66% користи овај систем са уделом од 78%, а од 100 највећих привредних субјеката у Србији, чак 83% користи систем, са уделом од 91%, рекао је Делибашић.

Коришћење система е-фактура је бесплатно, а на тај начин се очекује убрзање пословних процеса, као и унапређење пословања кроз додатну правну сигурност.

-Француска, на пример, уводи електронско фактурисање од 1. јануара 2024. године, а пуну примену од 2027. године, док је Шпанија планирала почетак фазног увођења 2024. године, а пуну примену две године касније. Србија је у том смислу за корак испред њих, истакао је Вук Делибашић.

Фото Министарство финснсија

Вук Делибашић

Он је нагласио и да су од 1. маја до данас кроз праксу урађене провере решења и додатна прилагођавања, те да се од почетка овог процеса добро комуницирало са привредом, чиме је показан слух за сваку образложену сугестију. Тај начин комуникације је резултирао низом унапређених система и функционалности, као и побољшањем рада самог система електронских фактура.

-Следи промена и предлог закона о изменама и допунама Закона о електронском фактурисању. Тај предлог је већ усвојен, а идуће недеље ће се наћи пред посланицима Народне скупштине. На тај начин изашли смо у сусрет привреди са којим смо континуирано комуницирали истакао је Делибашић.

Коришћење система е- фактура је бесплатно, а на тај начин се очекује убрзање пословних процеса, као и пословање које прати сигурност.

-У систему су сви обвезници пореза на додату вредност и они ће моћи да рачунају на знатно бржи повраћај ПДВ-а, уколико се улазно-излазне фактуре поклопе у систему, и неће се више чекати око 45 дана као раније. Тиме се решава једна од основних замерки привредника које смо у протеклом периоду добијали, закључио је Делибашић.

Закон о е-фактурама следи најбољу праксу преласка на електронско фактурисање које примењују земље ЕУ, а којим је предвиђено да се прима и издаје е-фактура, а у складу са српским стандардом електронског фактурисања, који је усклађен са међународним стандардом и у складу са Закон о информационој безбедности. У плану је интеграција овог система са Управом царине, е-фискализацијом као и израда и за полуаутоматску ПДВ пријаву, а у припреми је и електронска акциза.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (0)

ПРЕКРЕТНИЦА - ОВАКО ВИШЕ НЕ МОЖЕМО Јелена о најтежим тренуцима у вези са Новаком