ХРВАТСКА УСВОЈИЛА ПРВИ БУЏЕТ У ЕВРИМА: Циљ ублажавање ефекта украјинске кризе

Ђ.Г.

30. 11. 2022. у 22:45

ХРВАТСКА, која ће ући у зону евра 1. јануара, усвојила је у уторак свој први буџет у еврима, циљајући општи дефицит од 2,3 одсто бруто домаћег производа на основу пројекције привредног раста од 0,7 одсто. за 2023.

ХРВАТСКА УСВОЈИЛА ПРВИ БУЏЕТ У ЕВРИМА: Циљ ублажавање ефекта украјинске кризе

Фото: Депоситпхотос

Буџет је усвојен са 77 гласова за и 50 против у парламенту који има 151 место.

- Ово је први хрватски буџет деноминиран у еврима-  рекао је министар финансија Марко Приморац представљајући буџетске планове.

„Увођење евра ће ојачати нашу економију, биће сидро стабилности, учиниће нас отпорнијим и заштићенијим од спољних шокова и криза и допринеће побољшању инвестиционе климе“, рекао је Приморац посланицима.

Министри финансија Европске уније у јулу су формално одобрили да Хрватска – држава чланица ЕУ од 2013. – постане 20. чланица заједничке валуте евра почетком 2023. године, постављајући курс конверзије за један евро на 7,53450 хрватских куна.

Премијер Андреј Пленковић рекао је да буџет има за циљ ублажавање ефеката украјинске економске кризе изазване ратом, одржавање раста и очување друштвене стабилности.

Укупни буџетски приходи су предвиђени на 24,9 милијарди евра (25,86 милијарди долара), што је 9% више у односу на ову годину и првенствено се подстичу директним и индиректним порезима пројектованим на 13,3 милијарде евра.

Расходи су утврђени на 26,7 милијарди евра, што је за 2,1 милијарду евра више него ове године, због повећања владиних социјалних и развојних програма.

Очекује се да ће економски раст од 5,7 одсто, који се очекује ове године, пасти на 0,7 одсто у 2023, док је циљ да се јавни дуг смањи на 67,9 одсто БДП-а са 70,2 одсто у овој години. Очекује се да ће инфлација, која је пројектована на 10,4% ове године, пасти на 5,7% у 2023.

Опозициони посланици су предложили 430 амандмана на буџет, али је влада прихватила само 10.

(1 долар = 0,9630 евра)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

СКУПШТИНА Србије завршила је данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 21:52

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (2)

ШТА ОТКРИВА ЈМБГ: Значење првих седам цифара сигурно знате - а шта осталих шест говоре о вама