ПРВО ИЗВУКУ ПОДАТКЕ, ПА КРАДУ НОВАЦ: Преваранти путем линка oд грађана узимају информације о рачуну

Е. Б. ТАЛИЈАН

01. 12. 2022. у 10:37

ПРЕВАРАНТИ вребају и на интернет-платформама за куповину и продају нове и половне робе.

ПРВО ИЗВУКУ ПОДАТКЕ, ПА КРАДУ НОВАЦ: Преваранти путем линка oд грађана узимају информације о рачуну

Фото Shutterstock

Две читатељке "Новости" које су се јавиле нашој редакцији успеле су да избегну замку наводног купца њихових половних производа, које су продавале преко познатих сајтова.

Посумњале су да нешто није у реду када су схватиле да покушава од њих да извуче све податке о картици, па чак и којом количином новца располажу.

Грађани сматрају да углавном приликом онлајн куповине неко може да им украде новац, али ови примери показују да и када су у улози продавца преваранти лако могу да извуку податке са картице који су им потребни за крађу новца са рачуна. Стручњаци упозоравају да никада не треба остављати податке на интернет локацијама до којих се долази преко линка, јер то могу бити лажне странице које веома подсећају на праве.

- Продавала сам дечје ствари које су прерасли и јавио се човек да пита за прслук који кошта 600 динара - објашњава Јована Марковић из Београда.

- Рекао је да хоће да га купи и да плати, али да ја треба да попуним податке о својој картици на страници за коју ми је послао линк. Тај портал је изгледао као да се трансакција обавља преко "Поште Србије".

Како додаје, требало је да упише број жиро рачуна, CVC број који се налази са задње стране картице и датум истека картице. На тој страници је чак постојало поље да одговори колико је средстава расположиво на рачуну.

- Почела сам да попуњавам, али када сам видела шта се све тражи било ми је сумњиво и схватила сам да је у питању превара - каже Марковићева.

- Убрзо су ме позвали из банке и рекли ми да неко покушава да обави трансакцију са мог рачуна и питали су ме да ли ја то радим. Рекла сам им да нисам ја и блокирали су картицу.

Тај човек је вероватно, на основу оних података које сам делимично унела, покушавао да скине новац. Срећом није успео.

Слично искуство имала је и Снежана Димитријевић на једној другој познатој платформи за куповину и продају робе. Она годинама продаје путем тог сајта гардеробу коју породица више не носи и ствари из домаћинства које им нису више потребне.

- Јавио ми се неки човек путем апликације whatsapp, питао је за тепих и рекао да хоће да га купи - наводи Димитријевићева.

- Рекао је да би ми платио, треба да му доставим број жиро рачуна, CVC број који се налази са задње стране картице и датум истека картице. Одмах сам знала да је у питању превара, јер је тих дана стално стизало упозорење са платформе да се ти подаци никоме не достављају и објашњење да не постоји тај начин куповине.

Она каже да је одмах блокирала његов број, урадила скриншот свега што је тражио и пријавила платформи тог човека. Са порастом е-трговине расте и број превара. Потрошачи морају да буду опрезни и када пазаре и када продају робу путем интернета. Стручњаци упозоравају грађане да воде рачуна коме остављају личне и поверљиве податке. Како истичу, увек би требало да купују преко званичног сајта продавнице и никада не би требало да уносе ПИН.

- Грађани не би требало да остављају своје податке на интернет-локацијама до којих се долази преко линка, јер то могу бити лажне странице које веома подсећају на праве - саветују стручњаци.

- Ако веб-сајт личи на онај који сте раније користили, али су доменско име или назив продавнице другачији, највероватније је у питању лажна страница. Уколико купци нису сигурни у исправност сајта, не би требало да остављају чак ни број телефона као контакт за доставу, јер и тај податак може да буде злоупотребљен. Приликом онлајн куповине никада не треба да се уноси ПИН. Захтев за његов унос директно указује на могућност злоупотребе података.

Никада не треба слати фото-копију картице или другог документа мејлом у инбокс странице на друштвеним мрежама. Банке вам никада неће тражити да мејлом или поруком промените своје податке, потврдите лозинку или слично.

ДОБРО ПРОВЕРИТИ ВЕБ-АДРЕСУ

Министарство унутрашњих послова недавно је упозорило грађане да се чувају могућих превара приликом онлајн трговине. Они указују да је потребно да добро провере веб-адресу са које купују или на којој обављају било које плаћање.

- Не плаћајте на страницама које сте добили путем неког линка, мејла или друштвених мрежа - саветују из МУП-а.

- Такође, потребно је да се увек провери да ли је пренос података у комуникацији са сајтом који се посећује заштићен и обавезно користити HTTPS и SSL протоколе.

Никада немојте, како истичу, слати податке о картици путем електронске поште, нити било којим другим средством комуникације.

- Уколико вам неко тражи да сликате предњу и задњу страну ваше картице и ту слику му пошаљете, немојте то чинити, готово сигурно је у питању покушај преваре - објашњавају из МУП-а.

- Проверите оно што вам се нуди на интернету. Када наиђете на нешто што је много добро да би било реално, размислите више пута пре него што се одлучите да то купите.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

МУКЕ С НОСОМ: Људи су буљили у мене, деца запиткивала (ФОТО)

КОНРАДО Естрада, грађевински радник и житељ Њујорка, био је принуђен да носи маску за лице и пре пандемије. Овом педесетогодишњаку нос је био толико деформисан да после неког времена више није могао нормално да дише, нити да једе. Да ситуација буде још гора, изгледало је као да има мали пенис на глави.

01. 02. 2023. у 09:39

Коментари (0)

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића