И МЕНИЦЕ БЕЗ ПАПИРА: НБС од следеће године уводи нову електронску услугу

С. Б. - Б. Ца.

28. 11. 2022. у 07:45

ТАЧНО до линије, никако преко ње, читким словима и све да стане. Ово упутство банкарског службеника грађани, али и привреда, који се задужују у својој банци, изгледа неће више слушати.

И МЕНИЦЕ БЕЗ ПАПИРА: НБС од следеће године уводи нову електронску услугу

Фото ПКС

Највероватније већ за неколико месеци требало би да заживи нова електронска услуга - дигитална меница.

На захтев привреде Народна банка Србије увелико ради на овом решењу. У пракси, сви зајмови и кредити убудуће ће заиста моћи да се заврше без одласка у банку.

- Дигиталне менице су нешто за шта се Савет страних инвеститора већ дуго залаже - објашњава Александар Љубић, извршни директор савета страних инвеститора. - У послу дигитализације не сме ништа да остане недовршено. Пуно тога је Народна банка урадила, QR код и инстант плаћање. Са становишта привреде то је одлично. Све можете да завршите онлајн, али на крају, ипак, морате да устанете, обучете се и одете у банку. Сматрали смо да је време да се иде и даље у реформама, јер постоји и списак и регистар меница. Наишли смо на разумевање НБС. То је сложен поступак, а инсистирали смо да важи и за привреду и грађане.

У НБС су нам потврдили да се увођење електронске менице очекује у првој половини 2023. Како кажу, користиће се упоредо са папирним, а допринеће ефикасности и брзини пословања, али и уштеди.

- Народна банка Србије се у овом тренутку налази у завршној фази развоја целокупног информатичког решења, при чему упоредо ради и са свим банкама на прилагођавању њихових ИКТ система како би све у потпуности биле спремне за увођење електронске менице у првој половини 2023. - кажу у НБС. - Тиме ће се створити услови за додатне уштеде пре свега привреди, а затим и грађанима, с обзиром на значај који меница као посебна врста хартија од вредности има.

Када се ради о самом решењу, електронске менице ће садржати све оне податке који су прописани Законом о меници и који се сада користе у пракси. Наиме, корисници ће моћи да их у оквиру свог налога у посебној корисничкој апликацији коју НБС развија, креирају и попуњавају. Моћи ће да их региструју, преносе повериоцима и наплаћују.

ВИШЕ ОД СЕДАМ МИЛИОНА

ТРЕНУТНО је у централној банци Србије регистровано више од седам милиона меница, па ће, сматрају, увођење електронске менице допринети ефикасности. Како кажу, на основу решења НБС, уведена је могућност видео-идентификације и закључивања уговора о финансијским услугама у електронском облику и за оне грађане који немају квалификовани електронски потпис.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

УСЛЕДИЋЕ ОДМАЗДА, КИЈЕВ ЋЕ ИЗГОРЕТИ: Нема преговора