ШВЕРЦЕРИ СВОЈЕ ТЕЗГЕ ЗАМЕНИЛИ ИНТЕРНЕТОМ: На црно се највише продају дуван, лекови, одећа, обућа, играчке

Е. Б. Талијан

28. 11. 2022. у 09:00

ТРЖИШНИ инспектори су у сарадњи са тужилаштвом и представницима МУП, ове године у Србији одузели 784.708 комада различитих производа борећи се против нелегалне трговине на интернету.

ШВЕРЦЕРИ СВОЈЕ ТЕЗГЕ ЗАМЕНИЛИ ИНТЕРНЕТОМ: На црно се највише продају дуван, лекови, одећа, обућа, играчке

Фото Архива

Највише се виртуелно шверцују дувански производи, суплементи, лекови, медицинска средства, као и фалсификована роба попут одеће, обуће, козметике, алата, кућне хемије и играчака.

На овај начин оштећени су и потрошачи и држава за милионе динара неплаћеног пореза сваког месеца. Пандемија је утицала да се у нашој земљи трговина преко интернета увећа за више од 300 одсто. То се одразило и на скок шверца.

- Ове године је 266 пријава испунило претпоставке за отпочињање инспекцијског надзора са циљем сузбијања сиве економије на интернету - кажу за "Новости" у Тржишној инспекцији. - У 2021. било је 100 таквих пријава, тако да са повећањем легалне расте и нелегална трговина на интернету.

Национална организација потрошача Србије (НОПС) активно ради на евидентирању виртуелних шверцера. На свом сајту редовно ажурирају списак трговаца за које се сумња да не послују у складу са законом и да на црно продају робу путем фејсбук и инстаграм-профила.

Фото: В.М.

- Евидентирали смо око 400 профила за које имамо доказе да нелегално тргују и то смо доставили надлежном Министарству - каже Марко Драгић, правни саветник у НОПС. - Било би добро да тржишна инспекција информације о покренутим поступцима или санкционисаним трговцима јавно објави, да наведе њихова имена, или називе фирми. Оштећени потрошачи на основу тога могу да покрену кривичне или прекршајне поступке.

НОПС је црну листу сачинио проверавајући и профиле које су пријављивали купци који су имали лоше искуство.

- У највећем броју случајева ради се о продаји одеће и обуће, као и парфема и различитих суплемената - истиче Драгић. - То су профили на друштвеним мрежама са највећим бројем пратилаца и ако сваки пети купи неки производ, ти трговци остварују велику добит. Доводи се у питање и порекло производа које нуде.

Према његовим речима, грађани се највише жале јер нису добили одговарајући квалитет, што у стварности производ није као на слици, зато што робу не могу да врате...

- Они који пазаре од трговаца који раде на црно, то чине на сопствени ризик, јер у тим ситуацијама одредбе Закона о заштити потрошача не могу да се примене - каже Драгић. - Зато је остваривање њихових права знатно отежано.

Из НОПС указују да је борба са трговцима који раде на црно велики изазов, јер за пет минута неко може да направи профил на друштвеним мрежама и огласи продају робе.

У Сектору тржишне инспекције, говорећи о начинима на који откривају виртуелни шверц, наводе да им се осим грађана обраћа и привреда. Најчешће носиоци права интелектуалне својине када добију сазнање да преко друштвених мрежа или портала нека особа нуди кривотворену робу.

Како указују, уколико роба којом се тргује није у делокругу њиховог деловања, они обавештавају друге надлежне органе, на пример Министарство здравља за лекове и суплементе.

ОБАВЕЗНИ КОНТАКТ-ПОДАЦИ

ПРОДАВЦИ који тргују путем интернета, према Закону о електронској трговини, обавезни су да на видном и доступном месту назначе пословно име, адресу седишта, контакт-податке, матични и ПИБ број, као и детаљне податке о цени производа, који укључују и трошкове доставе.

 

САРАДЊА СА ПОЛИЦИЈОМ

МЕЂУ највећим изазовима са којима се суочавају инспектори у настојању да открију виртуелни шверц је идентификација особе.

- Таква ситуација је првенствено због оскудних података који омогућавају да се идентификује особа која се нелегално бави трговином - објашњавају у Тржишној инспекцији. - Међутим, овај проблем се превазилази сарадњом са радницима МУП и Тужилаштва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

Новак Ђоковић је освојио Аустралијан опен 2023, а потом су уследиле бројне реакције широм света. Неке од њих је на свом Инсаграм налогу поделила и Нолетова супруга, Јелена.

29. 01. 2023. у 21:57

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

Помешајте 1 шољу млаког млека, 1 шоља брашна, шећера и квасца у посуди оставите да ферментира 15 минута. Додајте остале састојке и добро измешајте. Додајте још брашна ако је потребно док не добијете глатко, нелепљиво тесто.

29. 01. 2023. у 18:21

Коментари (1)

ЂОКОВИЋ ЈЕ КРАЉ АУСТРАЛИЈЕ: Новак разбио Циципаса у финалу Аустралијан опена, јачи од повреде, провокатора и Аустралије!