Како уштедети струју ове зиме?

Novosti online

23. 11. 2022. у 08:00

ДОЛАЗИ зима и троши се више струје. Да ли мора баш толико и како смањити потрошњу, односно уштедети у кућном буџету?

Како уштедети струју ове зиме?

Фото: Free Images Pixabay

Два су основна начина – пре свега промена ваших навика и коришћење одговарајућих уређаја који су економичнији у трошењу струје.

 

Штедљиви фрижидери

Зато је, на питање постоје ли штедљиви фрижидери, одговор да. Да, ако водимо рачуна како подешавамо и користимо фрижидер и друго да, ако је фрижидер новији.

Немојте бити разочарани одговорима јер сте можда очекивали чаробни штапић, већ се потрудите и промените ваше навике у коришћењу свих уређаја у кући и видећете ефекте у кућном буџету које можда нисте очекивали али су вас свакако обрадовали.

 

Добри савети против лоших навика

Време је да обратите пажњу како трошите струју и где све можете да уштедите. Они који то примењују добро знају да користи има и да стижу рачуни са мањим износима.

Фрижидер и замрзивач су укључени на електрично напајање 24 сата и важно је како су подешени да испуне функцију а потроше мање струје. Јачину хлађења подестите на оптималну, од могућих обично пет нивоа, изаберите три, а код новијих фрижидера може и два и опет ће храна остати добра и здрава. А потрошња ће бити мања.

Код отварања фрижидера и замрзивача водите рачуна да то буде краће време. Задржавате температуру, нема отапања и смањујете могућност стварања снега на зидовима што такође повећава потрошњу струје. За месец дана процењује се да уштеда може бити од једне па и више хиљада динара.

 

Рационални бојлери

И на питања постоје ли рационални бојлери одговор је да, али такође нема чаробног штапића. Али има начина да уштедите пристојну суму новца. Најпре подесите бојлер тако да буде на средњој јачини, јер на јачим степенима грејања непотребно троши струју за врелу воду која вам и није потребна. На средњој јачини имаћете довољно топле воде за туширање и кућне послове, а нећете ни добити опекотине ако нисте обратили пажњу а славина је окренута на црвено.

У купатилу се иначе потроши доста струје, па је корисно повести рачуна. Уместо купања у кади туширањем трошите до три пута мање воде. Уштедите и на води и на струји. Занимљива је препорука за прање руку хладном водом, јер док топла вода дође из бојлера ви сте руке скоро опрали и зато вам даље топла вода и није неопходна. А кад већ потече онда активира бојлер који одмах троши струју и то није баш рационално.

Уштедите и на малим потрошачима

Штедите на потрошњи сијалица. Укључите само оне које су потребне и то нека буде штедљиве или још боље ЛЕД сијалице. Оне јесу скупље али на дужи рок уштеде четити и више пута струје него обичне.

Лоша навика је да пуњач држите утакнут и кад не пуните телефон. А струју и тада трошите. Кад додате рачунар, телевизор и друге мале потрошаче који су у струјном колу и кад их не користите, онда је трошак и већи. Код тих потрошача решење за уштеду може бити разводни кабал са преклопником, па кад га искључите онда уређаји на њему више нису потрошачи.

Списак начина да смањите потрошњу струје у домаћинству је заиста дуг. Могу се применити на време кад обављамо неке кућне послове, као што је прање судова или веша, који се могу обављати кад је струја јефтинија. Термоакумулационе пећи такође треба пунити на јефтиној струји. Бојлер такође.

Већа улагања за велике уштеде

Најефикаснији начини да уштедите на потрошњи струје су и најскупљи у моменту примене, али дугорочно дају највеће ефекте. То је добра изолација зидова, уградња соларних панела, столарија која добро дихтује. Најбоље је о томе водити рачуна приликом градње, поскупљује али доноси дугорочну корист.

Али немојте занемарити ни ове лако примењиве мере за штедњу струје. Немојте тражити штедљиве фрижидере и рационалне бојлере већ примените штедљиве и рационалне мере за њихово коришћење, као и за све друге уређаје у домаћинству. Нећете смањити комфор, а рачуни ће бити мањи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

НИКОЛА Јокић и ван паркета привлачи огромну пажњу, о чему сведочи конференција за штампу коју је Денвер нагетс организовао пред прво учешће у НБА финалу у клупској историји.

27. 05. 2023. у 21:14

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

НИКОЛА Јокић је један од најдоминантнијих кошаракаша садашњице, ако не и најдоминантији, а мало ко је то могао да претпостави у лето 2015, када се отиснуо пут НБА лиге. Заправо, само један човек је тада "знао" какво "српско чудо" следи. Или би можда оно "знао" требало писати без наводника...

26. 05. 2023. у 20:25

Коментари (0)

ГРАДИЋ ЈЕ НАПУШТЕН ВЕЋ 40 ГОДИНА: Сада га је купио тајновити човек за више од 20 милиона евра