ЗЕМЉА ЕУ БЕЛЕЖИ РЕКОРДАН СКОК ЦЕНА ХРАНЕ: Највећи проблем имају са брашном, јајима и кафом

Novosti online

14. 11. 2022. у 15:37

ИНФЛАЦИЈА хране у Финској је прошлог месеца забележила највећи раст од 15,7 одсто на годишњем нивоу, известио је у понедељак ТАСС, позивајући се на најновије податке које је објавио статистички центар те земље.

ЗЕМЉА ЕУ БЕЛЕЖИ РЕКОРДАН СКОК ЦЕНА ХРАНЕ: Највећи проблем имају са брашном, јајима и кафом

Фото: Профимедиа

Пораст цена, који је наводно највећи откако је Финска приступила Европској унији пре 27 година, приписује се "повећању цена ђубрива и енергената изазваних пандемијом коронавируса и сукобом у Украјини".

ЕУ се суочава са наглим порастом цена енергената и рекордном инфлацијом усред антируских санкција и политике напуштања руске нафте, природног гаса, угља и других роба. Очекује се да ће ситуација довести до рационализације енергије и несташица у целом региону.

Највећи скок забележен је код брашна, јаја, кафе и путера. Цене брашна су забележиле огроман раст од 46 одсто, док су цене осталих прехрамбених производа порасле за више од 30 одсто.

- Цене ће наставити да расту до краја године, а најмање у првој половини следеће - рекао је Јирки Ниеми, професор истраживања на Институту за природне ресурсе Финске, а цитирала је агенција.

Пре две недеље, прелиминарни подаци Евростата показали су да је у октобру инфлација у Финској порасла на 8,3 одсто, што је најнижа стопа међу државама чланицама ЕУ после Малте.

Прошлог месеца, Евростат је известио да је цена кафе у ЕУ у просеку порасла за скоро 17 одсто на годишњем нивоу, при чему је Финска предњачила на листи. Скок цена кафе у земљи износио је 44 одсто у 12 месеци до августа 2022.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (5)

ПРЕКРЕТНИЦА - ОВАКО ВИШЕ НЕ МОЖЕМО Јелена о најтежим тренуцима у вези са Новаком