ЗА ВЕЋЕ ПЕНЗИЈЕ НОВА ФОРМУЛА: Влада усклађује прописе како би сениори добили повишицу девет одсто

Ј. Ж. С.

31. 10. 2022. у 07:45

КАКО би ванредно усклађивање пензија за 1,6 милиона најстаријих у Србији могло да ступи на снагу, новоформирана влада морала би у што краћем року да усвоји измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

ЗА ВЕЋЕ ПЕНЗИЈЕ НОВА ФОРМУЛА: Влада усклађује прописе како би сениори добили повишицу девет одсто

Фото Н. Скендерија

Како је раније најављено, чекови би од данас требало да буду већи за око девет одсто, а сениори ће побољшање кућног буџета осетити са следећим примањем, односно почетком децембра.

Пошто примања најстаријих последњих месеци прилично заостају за зарадама, Влада увелико тражи нови модел "швајцарске формуле" како би се овај проблем решио.

Тренутно се пензије усклађују 50 одсто с растом плата и исто толико с трошковима живота, што пензионерима не иде у прилог, пошто је усклађивање само једном годишње и у међувремену га инфлација обезвреди. Због тога је удео пензија у платама тренутно 42,4 одсто. У тој рачуници, међутим, најгоре пролазе пољопривредници чија примања су свега 18 одсто зараде, док је код самосталаца тај проценат око 40.

Постоји неколико предлога за решавање овог проблема, а један од начина је да се пензије усклађују 60 одсто са растом зарада и 40 са инфлацијом, или да чекови прате плате са 70 процената, а раст цена на мало са 30 одсто.

Фото Новости

Просечна пензија за август била је 30.952 динара, што значи да би за месец дана требало да буде већа за 2.785 динара, док би са укупним повећањем од 1. јануара коверта најстаријих са просечним чеком износила око 37.200.

Најбројнија група пензионера, њих око 20 одсто, чије су пензије од 10.000 до 15.000 динара, моћи ће да рачунају на повећање од око 2.000 до 3.000 динара. Најстарији грађани који месечно добијају између 15.000 до 20.000 динара, и којих има око 200.000, имаће у новчанику од 3.000 до 4.000 динара више.

У Удружењу синдиката пензионера Србије кажу да су формирањем нове владе створени услови за решавање њихових проблема. Они од новог министра за рад Николе Селаковића очекују најпре да формира мешовиту комисију за праћење примене прописа који се односе на пензионере.

Међу захтевима који ће бити упућени је и тај да се пензије у 2022, почевши од 1. новембра, ванредно ускладе за 24 одсто, што представља повећање од четири процента на годишњем нивоу, и да повећање за 2023. износи 19,3 одсто. Из овог удружења најављују и да ће поново тражити да се укину казнени поени запосленима који одлазе у превремену пензију пре навршених 65 лета, али и проналажење решења за повраћај неисплаћених средстава пензионерима од 2014. до 2018. године.

УСКОРО НОВИ ДИРЕКТОР ФОНДА ПИО

УПРАВНИ одбор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање објавио је конкурс за именовање директора. Како се наводи у документу објављеном у "Службеном гласнику", поред општих услова за именовање се посебно тражи високо образовање из научне области економске или правне струке и најмање шест година радног искуства у тој врсти и степену стручне спреме. На челу Фонда тренутно је Драгана Калиновић.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (1)

Ану сви знате, а ово је СИН Бранислава Лечића из првог брака