ЗА ДУГ ОД 50.000 ПЛАЋА СЕ 15.000: Банкари саветују да се дозвољено прекорачење користи у крајњој нужди

Б. Ца.

29. 10. 2022. у 13:00

ПОСЛЕДЊИХ месеци расту камате на све кредите, било динарске или стамбене, а увећане рате увелико стижу.

ЗА ДУГ ОД 50.000 ПЛАЋА СЕ 15.000: Банкари саветују да се дозвољено прекорачење користи у крајњој нужди

Неажурни не могу да добију нову позајмицу

Иако би се могло претпоставити да ће скочити и камате на дозвољено и недозвољено прекорачење, оне су тек незнатно увећане. Са друге стране, и претходних месеци биле су врло високе и на трону као најнеповољнија финансијска услуга, па их банкари препоручују само у изнимним случајевима. У малим износима и краткотрајно.

Према последњим расположивим подацима Народне банке Србије, за крај августа, просечна пондерисана каматна стопа на годишњем нивоу за дозвољени минус била је 29,11 процената. Што значи да свако ко је читаву годину овако задужен 50.000 динара, банци ће платити 14.555 динар.

У случајевима када се са рачуна скине сума и преко овог уговореног лимита најчешће у висини једне плате, просечна цена недозвољеног прекорачења је 30,07 одсто годишње.

Камата на дозвољени минус је већа за 0,1 процентни поен, у односу на јул, а на недозвољени за 0,2 одсто у односу на претходни месец.

- У периоду од јануара 2014, од када објављујемо појединачне податке по банкама, до августа 2022, просечна пондерисана каматна стопа на дозвољена прекорачења становништва смањена је за 4,5 процентна поена, са 33,6 одсто, на 29,1 одсто - кажу у НБС.

- Када су у питању недозвољена прекорачења становништву по текућем рачуну, у истом периоду просечна каматна стопа је смањена за чак 14,1 процентни поен, са 44,2 одсто на 30,1 проценат.

Како у НБС, ипак наглашавају позајмице по текућем рачуну свуда представљају најскупљу врсту позајмице, пре свега због тога што су време и обим њиховог коришћења, као и враћања неизвесни. Подсећају да су увек упозоравали грађане да би их требало користити само у крајњој нужди и у краћем временском периоду.

- То не значи да грађани не треба да користе ову врсту позајмице, већ да одлуку о коришћењу доносе на бази информација о томе колико дозвољени минус кошта, а затим и кредитна картица или потрошачки кредит - кажу наши саговорници. - Сасвим сигурно је да ће цена бити опредељујући фактор код одабира одређеног финансијског производа. Због дужег рока отплате и ниже каматне стопе грађани у Србији много више користе готовинске кредите и кредите за рефинансирање постојећих обавеза, куповину трајних добара него позајмице по текућем рачуну и кредитним картицама.

Осим једне банке чија је камата на дозвољени минус 9,73 одсто, њих 12 има камату већу од 20 одсто, а шест преко 30 процената. Највиша износи 34,3 процената.

- Догоди се да клијент не одвоји довољно средстава за чек који треба да се реализује, или за рату по кредитној картици или другом кредиту и да рачун оде у недозвољено прекорачење - објашњавају нам у банци.

- Тада је камата још и већа. Најнижа је око 11,5 одсто, а највиша чак 47,7 процената.

3,5 ОДСТО ВИШЕ НЕДОЗВОЉЕНИХ

КРЕДИТНИ извештај Удружења банака Србије показује да је на крају септембра отворен најмање један текући рачун имало 5,7 милиона клијената. Рачуна је укупно било 8,5 милиона, а просечан износ дозвољеног прекорачења износио је 42.366 динара. Број рачуна који су били у недозвољеном минусу је за 3,5 одсто више него лане - 274.912. Учешће доцње у износу дозвољеног прекорачења је 11,3 процената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (1)

Ану сви знате, а ово је СИН Бранислава Лечића из првог брака