ЗА УЖИНУ МАЛО 200 ДИНАРА: У налету поскупљења драстично су отишле и цене слаткиша и грицкалица

С. Б.

19. 10. 2022. у 08:45

НА списку поскупљења протеклих месеци су и грицкалице, слаткиши, воће и сокови. Баш све што се нађе на менију једног ђака.

ЗА УЖИНУ МАЛО 200 ДИНАРА: У налету поскупљења драстично су отишле и цене слаткиша и грицкалица

Фото UNSPLASH

Родитељи млађих ученика можда и даље пролазе са 200 динара за ужину, али ова новчаница никако не покрива дневне потребе средњошколаца. За сендвич и сок треба им још најмање 100 динара.

Тренутна акцијска понуда слатког и сланог програма у великим маркетима, заправо одговара редовним ценама од пре пола године. Велико паковање грисина, уз 20 одсто снижења, сада је 120 динара. Кутија кекса, често рекламираног као здравија верзија слаткиша, уз попуст од 34 одсто, кошта око 200. Донедавно је толико коштао без икаквог умањења цене. Кесица познатог сувог кекса, која је коштала око 90 динара, сада је 130.

Чувени "барови", мале посластице од житарица, сада су најмање 60 динара, а они најпопуларнији су 80 динара на акцији. "Стотка" увелико није довољна за куповину кроасана. Они сада коштају од 115 до 144 динара!

- Дете је скоро читав дан у школи, на настави, па у боравку - каже Марина В., мајка другака.

- Има плаћен ручак у школи, али он није довољан за читав дан. Гледам да му сваки дан спакујем мало воћа и то је најмање 50 динара, ако је то неколико мандарина или јабука.

Ако му купујем слаткиш, нема скоро ништа испод 100. Колачи који су били око 70 прошле школске године, сада су 104. Гледам да је то пре нешто слано. Или домаће или куповно.

Најјефтинија пита у трговини је 70 динара. У школској пекари, која је стварно јефтинија од познатих ланаца, штапић и переца су по 30 динара. Парче пице је 130 динара, а 100 грама кифлица око 80. Све у свему, уз плаћен ручак најмање још 200 динара потроши на храну док је у школи.

Средњошколци су пробирљивији и избегавају домаће специјалитете. Сендвичи у пекарама коштају између 170 и 250 динара. За толико новца, можда и који динар мање, могу да купе и парче пице, питу и јогурт...

Поскупели су и флипсеви и чипсеви. Најпознатији флипс сада кошта 44. Мања кеса чипса је око 45 динара. Средња паковања су од 80 па навише, а највећа око 150. Специјалне врсте су од 150 динара догурале и до 210 динара. Познати страни бренд ове грицкалице је драстично поскупео током последње две недеље. Већа кутија је могла да се нађе и за 200, а сада је увелико прешишала 350.

ВОЋЕ ПО СЕЗОНИ

ЦЕНЕ воћа, пре свега, диктира сезона. Јабуке су сада око 120 динара по килограму. Банане су 220, а поморанџе 240 динара. Мандарине су око 200 динара. На рафове полако стиже и нар, а комад је тренутно око 120.

Скаче и оброк у школи

РОДИТЕЉИ, већина њих, пред истек првог школског месеца примили су обавештење да поскупљује ручак у школи.

- Ми смо прошле године оброк плаћали непуних 190 динара - каже мајка основца из Београда.

- Већ од 1. октобра цена је скочила на 220. И ко зна колико ће дуго бити на том нивоу.

СОК КО МОРА

ДЕЦА би ваљало да заобилазе сокове не само из здравстевних разлога. До пре свега два месеца лименка познатих газираних напитака је коштала око 50 динара. Сада је око 70 динара. Негазирани сокови, обогаћени витаминима, коштају скоро 100 динара, пола литре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (2)

Шта се деси организму када се одрекнемо ХЛЕБА на месец дана?