ПОРЕЗ ЈЕ МЕРА ЗA ЧЛАНАРИНЕ: Општине у зависности од могућности могу да смање финансирање развојних агенција

С. БУЛАТОВИЋ

18. 10. 2022. у 07:30

РЕГИОНАЛНЕ развојне агенције могле би наредне године да заврше са мање новца.

ПОРЕЗ ЈЕ МЕРА ЗA ЧЛАНАРИНЕ: Општине у зависности од могућности могу да смање финансирање развојних агенција

Од уплата у буџет зависиће инвестиције, Фото Танјуг

Влада је недавно изменила Уредбу о условима и начину акредитације за обављање послова регионалног развоја и дала могућност њиховим оснивачима, градовима и општинама да им плаћају мање чланарине. Агенције се надају да ће успети да остану на досадашњим износима.

Досад су локалне самоуправе, изузев Београда и Новог Сада, сваке године уплаћивале минимум 0,1 одсто укупних прихода. Сада се тај проценат односи на порески прилив.

- Јединице локалне самоуправе као оснивачи су предвидели и обезбедили у оквиру својих одлука о буџету и на основу уговора са регионалним развојним агенцијама годишњу чланарину ради обезбеђења средстава за рад и пословање привредног друштва - стоји у измењеном члану.

- И то у износу од најмање 0,10 одсто од укупно остварених пореских прихода из претходне године у односу на годину у којој се врши пренос средстава. Осим за град Београд где је годишња чланарина у износу од најмање 0,02 одсто и за град Нови Сад где је годишња чланарина у износу од најмање 0,05 одсто.

У Србији постоји 17 регионалних агенција, које покривају читаву земљу. Запољшавају најмање 150 људи. Досад су водиле и воде тренутно више од 450 пројеката, вредних више 100 милиона евра.

- Локалне самоуправе су и досад имале обавезу плаћања чланарине - објашњава Ненад Поповић, председник УО Српске асоцијације регионалних развојних агенција (АРРА).

- Министарство финансија је дало тумачење Закона о буџетском систему, по коме удео не треба да буде у односу на укупне изворне, већ пореске приходе. Примена ниже основице не мора аутоматски да значи да ће доћи до смањења прихода, јер се везује за минималан износ. Свака локална самоуправа, уколико има већа очекивања од АРРА по питању пројеката, може да уплати и већи износ. На тај начин ће се постићи рационалнија употреба јавних средстава. Акценат ће се са гарантованог институционалног финансирања преместити на пројектни приступ и већу сарадњу АРРА и оснивача.

НЕКИ ЋЕ ШТЕДЕТИ

СВАКА локална самоуправа ће сама одлучивати хоће ли остати на прописаном минимуму или ће за регионални развој освојити више.

- Сматрам да је добро да је уредба промењена, јер финансијски растерећује градове и општине - сматра Владан Васић, градоначелник Пирота.

- Имају одређену сигурност, али и могућност да пројектним финансирањем зараде више и надоместе губитак прихода.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

МОДЕРНЕ ЗАДРУГЕ Посебну улогу имају тзв. агрегатори, посредници који обједињују више малих произвођача