ЛЕПО ВРЕМЕ ОДЛАЖЕ РАД ТОПЛАНА: Грејање почиње 31. октобра, уштеда до 50 милиона евра

Е. В. Н.

13. 10. 2022. у 08:00

КАО мера штедње, одлаже се почетак сезоне грејања. Почетак грејне сезоне, како је нзванично потврђено "Новостима", која је годинама уназад почињала 15. октобра, биће померен на 31. октобар.

ЛЕПО ВРЕМЕ ОДЛАЖЕ РАД ТОПЛАНА: Грејање почиње 31. октобра, уштеда до 50 милиона евра

Фото: И. Маринковић

Како сазнајемо у изворима блиским Влади, свим топланама и градским управама прослеђено је писмо о мерама штедње, а у складу са тим препорукама је и померен датум почетка грејања. Из истог разлога, грејна сезона би требало раније да се заврши. Уместо да се радијатори "заврну" 15. априла, а испорука топлотне енергије да траје до 3. маја, све се помера за две недеље. Подразумева се, план ће бити испоштован у зависности од временске прогнозе. Ова одлука би званично требало да буде саопштена данас. А, овакав сценарио уштедеће 50 милиона евра.

Пре него што се одлучило на овај потез, проверавана је и временска прогноза до краја октобра, која иде наруку одлагању почетка грејне сезоне. Уз то, а у складу са енергетском кризом у свету због руско-украјинског сукоба, биће одлучено да радијатори "прораде" последњег дана октобра.

Ова одлука заправо је произашла из једне од мера за уштеду у потрошњи струје и топлотне енергије, које је предузеће "Београдске електране" донело 6. септембра. Како је тада поред још 12 препорука, навео менаџмент овог предузећа, требало би размотрити померање почетка и краја грејне сезоне сагласно кризним условима.

У исто време, ЕУ покушава погрешним тумачењем да заустави повезивање наше земље са нафтоводом "Дружба", преко новог цевовода ка Мађарској. Из Европске комисије је саопштено да чланице ЕУ које су изузете од санкције и увозе руску нафту, не могу да је реекспортују, односно поново извозе у друге земље. Саговорници "Новости" оцењују да је таква реакција део притисака којима је наша земља изложена и истичу да Србија то никада није ни тражила. Наша земља би изградњом нафтовода само добила пролаз кроз Мађарску, односно, директно би нам се нафта испоручивала, а не би нам северни сусед пласирао "црно злато" које је намењено њиховим потребама. Овим цевоводом би наша земља диверзификовала изворе и правце допремања овог енергента.

Председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан договорили су се о изградњи нафтовода ка Мађарској, који би за нашу земљу значио већи степен сигурности, јер се Хрватска показала као непоуздан снабдевач и омогућио би да се снабдевамо јефтинијом уралском нафтом. Једина рута којом сада "црно злато" стиже у Србију је преко Хрватске. Прво се транспортује бродовима до Омишља на Крку, а одатле нафтоводом "Јанаф" стиже до рафинерије у Панчеву. Након најаве да је договорена изградња нафтовода, реаговао је представник Европске комисије Данијел Шеридан Фери.

- Могу вас подсетити на правне аспекте договорених акција да земље ЕУ, које, као изузетак од санкција, увозе руску нафту из нафтовода или деривате, не могу да их реекспортују, односно поново извозе у друге земље ЕУ или треће земље - казао је Феридан на конференцији за новинаре у седишту Европске комисије.

Професор Економског факултета Љубодраг Савић истиче да је то само пролаз кроз Мађарску, а не поновни извоз.

- ЕУ би могла тако да каже и да нам се гас реекспортује, да га Турска реекеспортује Бугарској, а Бугарска нама - наводи Савић.

- Али, како са оним што је већ изграђено не могу ништа да ураде, сада на овоме хоће да нам нанесу штету, а све у намери да се Србија приволи да окрене ћурак против Русије и да се нада да ће можда за 10 година да уђе у ЕУ.

Фото Ж. Кнежевић

И помоћник директора Сектора за стратешке анализе ПКС, Бојан Станић, наводи да реекспорт нема никакве везе с тим што ми хоћемо да изградимо нафтовод и да нам се нафта директно испоручује.

- Мађарима је дозвољено да увозе само за своје потребе и уколико би то понудили нама, то би био реекспорт - објашњава Станић.

- Изградња целе инфраструктуре је мало вероватна у овим околностима, због политичке ситуације.

Професор Савић понашање ЕУ оцењује као малигно и истиче да они доживљавају Србију као велики проблем, јер није увела санкције Русији.

- Нису се запитали зашто Србија хоће да изгради нафтовод, а да је могла преко "Јанафа" да увози руску нафту, не би то радила - каже Савић.

- Па зар треба да трпимо уцене и понижавање од Хрватске и од ЕУ? Србија треба да гледа своје интересе и да се не обазире на претње из Брисела. Нека Европа ради свој посао, а ми ћемо свој. Имамо добре односе са Мађарима, треба да се окренемо њима и Русима и да изградимо тај нафтовод.

МИНИСТАРСТВО: РИЗИК ЗА ЕНЕРГЕТСКИ СИСТЕМ

МИНИСТАРСТВО рударства и енергетике није водило разговоре ни са једном топланом о одлагању почетка грејне сезоне. Ово су поручили јуче из ресорног министарства, истичући да су спремни да разговарају уколико постоје аргументи за такав предлог.

- Наглашавамо да је енергетски систем комплексан и да се потрошачи, кад не могу да рачунају на један извор енергије, у овом случају систем даљинског грејања, опредељују за други, што је најчешће електрична енергија, а то може значајно да оптерети читав енергетски систем - упозорили су из Министарства.

Како додају, према информацијама које су представљене на седницама Радне групе за праћење сигурности снабдевања, топлане у Србији су спремне за грејну сезону и обезбеђене су довољне количине енергената.

ЗБОГ УШТЕДE НЕЋЕ БИТИ НИ РЕДОВНОГ ПОМЕРАЊА САТА?

КАО још једна мера у служби штедње енергената, ове године би могло да изостане традиционално зимско померање сата. Уместо да 30. октобра пређемо са летњег на зимско рачунање времена, што је пракса у нашој земљи и већем делу Европе, могло би да се догоди да се у недељу последњег дана октобра, у три сата после поноћи, казаљке не врате један сат уназад, први пут после готово четири деценије. Стручњаци поздрављају и подржавају овај предлог.

Међу првима као опцију уштеде струје, Министарство привреде Северне Македоније разматра недирање казаљки.

Према речима Слободана Бубњевића, научног новинара из Института за физику, нема сумње да би таква мера у овом делу године довела до енергетске уштеде.

- Када би такав предлог био усвојен само у Србији, могао би да створи огромне проблеме, јер је при сваком мерењу најважније да буде усклађено и са другим државама. У супротном бисмо имали велике губитке - каже Бубњевић.

- Пошто иницијатива по свему судећи може да обухвати читаву регију, може да се говори о корисности остајања у указном, летњем рачунању времена. Свакако је битно да се размотри да ли ову опцију задржавања летњег времена узети као привремену током енергетске кризе или дугорочно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
БУЛЕВАР ВУДРОА ВИЛСОНА: Све што вам треба на једном месту, у срцу Београда

БУЛЕВАР ВУДРОА ВИЛСОНА: Све што вам треба на једном месту, у срцу Београда

ГРАДЕЋИ најмодерније насеље у Србији и претварајући десну обалу Саве у драгуљ српске престонице, Belgrade Waterfront није заборавио да сачува сећање на стари Београд и укаже поштовање бројним историјским личностима које су својим бесмртним делима уградиле себе у темеље наше земље, наше слободе и културе.

21. 02. 2024. у 16:00

Коментари (0)

ВЕЛИКА ПРОМЕНА НА ФРОНТУ: Украјински тенкиста открио о чему се ради