КАМАТА ДОГУРАЛА ДО 4 ОДСТО: Извршни одбор Народне банке Србије и седми пут подигао референтну стопу, да обузда инфлацију

Б. Ца.

07. 10. 2022. у 08:24

ИЗВРШНИ одбор Народне банке Србије одлучио је на јучерашњој седници да повећа референтну каматну стопу за још пола процента.

КАМАТА ДОГУРАЛА ДО 4 ОДСТО: Извршни одбор Народне банке Србије и седми пут подигао референтну стопу, да обузда инфлацију

Фото М. Анђела

Тако је сада, после седмог узастопног повећања догурала до четири одсто. У истој мери, за 50 базних поена, подигнута је и стопа на депозитне олакшице на три одсто, као и стопа на кредитне олакшице на пет процената.

Како у централној банци објашњавају ову одлуку, пооштравање монетарних услова је одговор на раст увозне инфлације и услове глобалних, трошковних притисака који не јењавају. Објашњавају да тиме настоје да ограниче инфлаторно деловање фактора на страни тражње и секундарне ефекте раста цена хране и енергената на остале цене путем инфлационих очекивања.

- Постепено, али континуирано пооштравамо монетарне услове на домаћем тржишту од октобра прошле године, водећи притом рачуна и о расту привредне активности - кажу у НБС.

- Референтна каматна стопа је од априла ове године повећана за укупно 300 базних поена. Поред повећања основних каматних стопа и пооштравања услова динарске ликвидности, одржавамо релативну стабилност курса динара према евру, кроз ограничавање преношења раста увозних цена на домаће цене.

У ИО НБС верују да је врхунац међугодишње инфлације достигнут у септембру и да би крајем године она требало да буде на нижем нивоу од тренутног. Повратак у границе циља очекује се до краја периода пројекције.

- Знатан раст цена енергената на светском тржишту и релативно висока увозна инфлација, уз ефекте суше на домаћем тржишту и у већем делу Европе, који се одражавају на даљи раст цена хране, за последицу има наставак раста инфлације у Србији - објашњавају у НБС.

- Међугодишња инфлација у Србији је у августу износила 13,2 одсто, од чега је око 70 процената последица раста цена хране и енергената.

Поручују да ће на инфлаторне притиске деловати и досадашње заоштравање монетарних услова, као и донете економске мере Владе којима је ограничен раст цена хране и енергената на домаћем тржишту. Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 10. новембра.

УСПОРАВА ПРИВРЕДА

ОЧЕКУЈЕМО да ће у остатку ове и почетком наредне године успорити и домаћа привредна активност - објашњава ИО НБС.

- У првој половини ове године стопа раста БДП Србије износила је 4,1 одсто међугодишње, а на нивоу године ИО пројектује да ће се кретати у распону 3,5-4,5 одсто, али уз ризике који су израженији наниже по основу могућег нижег од очекиваног привредног раста зоне евра и наших других важних трговинских партнера, као и неповољније домаће пољопривредне сезоне.

ЗАОШТРАВА И СВЕТ

ЕВРОПСКА централна банка се у септембру одлучила за највеће повећање своје основне каматне стопе икада - 75 базних поена, а слично повећање очекује се и у октобру - кажу у НБС.

- У истој мери основне каматне стопе је повећао и Систем федералних резерви.

Наставак пооштравања монетарне политике очекује се и у наредном периоду јер, према очекивањима, инфлација у еврозони и Сједињеним Америчким Државама не би требало да се врати у границе циља пре 2024.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
БУЛЕВАР ВУДРОА ВИЛСОНА: Све што вам треба на једном месту, у срцу Београда

БУЛЕВАР ВУДРОА ВИЛСОНА: Све што вам треба на једном месту, у срцу Београда

ГРАДЕЋИ најмодерније насеље у Србији и претварајући десну обалу Саве у драгуљ српске престонице, Belgrade Waterfront није заборавио да сачува сећање на стари Београд и укаже поштовање бројним историјским личностима које су својим бесмртним делима уградиле себе у темеље наше земље, наше слободе и културе.

21. 02. 2024. у 16:00

Коментари (0)

ЗАПАД ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Ево шта се у Африци дешава због Владимира Путина и Русије