ЦЕНЕ СКОЧИЛЕ У БРИТАНИЈИ: Лондонска берза истискује руски цинк и бакар

Танјуг

06. 10. 2022. у 10:36

ЛОНДОНСКА берза метала (ЛМЕ) саопштила је да ће ограничити нове испоруке цинка и бакра једне руске компаније.

ЦЕНЕ СКОЧИЛЕ У БРИТАНИЈИ: Лондонска берза истискује руски цинк и бакар

Фото: Пиксабеј

Ова објава је изазвала раст цена ових метала, који су ове године бележили пад услед забринутости везаних за потражњу из кинеског грађевинског сектора због политике нултог ковида и успоравања глобалне економије, извештава Блумберг.

Цена цинка, која је од априла пала за око 30 посто, порасла је јутрос до 7.50 часова по лондонском времену за 4,4 процента на 7.660 долара по тони.

Бакар, који је протеклих месеци изгубио 26 одсто вредности у односу на максимум забележен у марту, поскупео је за 2,4 процента на 3.028 долара по тони.

Према одлуци ЛМЕ, која одмах ступа на снагу, бакар и цинк из УММЦ-а и његове подружнице у Чељабинску која производи цинк, моћи ће да се испоручују у складишта на ЛМЕ само ако власник може да докаже берзи да то не представља кршење санкција, наводи њујоршка агенција.

Још од руског напада на Украјину у фебруару, европску металску индустрију мучи питање како да поступа с набавкама из Русије, која је велики произвођач алуминијума, никла и бакра, а дебата се интензивирала током прошлог месеца, напомиње "Блумберг" и додаје да поједини европски купци покушавају да избегну руске испоруке.

Компанија Јунајтид Русал Интернешенел (ПЈСЦ) саопштила је да „нема основа“ за било какве потезе ЛМЕ да блокира њихове испоруке алуминијума, након што је амерички ривал Алкоа корпорација препоручила Лондонској берзи да престане да прихвата тај руски метал.

У информацији "Блумберга" се такође наводи да се цена руде гвожђа стабилизовала данас на берзи у Сингапуру на 93,75 долара по тони, након што је у досадашњем току недеље пала за 1,8 одсто. Берза у Кини је затворена ове недеље због празника.

БОНУС ВИДЕО:

СЕЋАЊЕ НА ФИЛМСКУ ДИВУ: Милена Дравић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УТЕХА ЗА ПИКСИЈА: Ћерка селектора после утакмице објавила дирљиву слику