ХЕ "БИСТРИЦА" КЉУЧНИ ПРОЈЕКАТ: Отворен Сајам енергетике, заштите животне средине и комуналних технологија

Б. Ца.

05. 10. 2022. у 06:30

ТРИ сајамске манифестације свечано су јуче отворене у Београду - 17. Међународни сајам енергетике, 18. Међународни сајам заштите животне средине EcoFair, којима се ове године прикључио и 1. Међународни сајам комуналних технологија - ЦТФ.

ХЕ БИСТРИЦА КЉУЧНИ ПРОЈЕКАТ: Отворен Сајам енергетике, заштите животне средине и комуналних технологија

Министарке на отварању сајма, Фото Танјуг

Сајам су отвориле министарке енергетике Зорана Михајловић и заштите животне средине Ирена Вујовић. Три сајамске манифестације трајаће до 6. октобра.

Михајловићева је на отварању рекла да је овај сајам важан као сусрет свих оних који брину о животној средини, желе да употребе обновљиве изворе енергије и произвођача који својом понудом и производима у томе могу да помогну. Нагласила је да енергетском сектору требају инвестиције. Како је казала, ради се о милијардама евра, и о озбиљним пројектима као што су "Ђердап 3" и "Бистрица", и другим пројектима.

Интерним документом о концепту зеленог пута Go green road сагледана је могућност за радикалан заокрет ЕПС-а према зеленој енергији и декарбонизацији, а очекује се да би прва ревизибилна хидроелектрана "Бистрица" могла бити на мрежи 2030. године. Према речима саветника генералног директора ЕПС Владимира Шиљкута, РХЕ "Бистрица" је кључна у концепту зеленог пута. Додао је да ЕПС планира изградњу соларних електрана на пепелиштима термоелектрана које ће изаћи из погона.

Према речима Александра Јаковљевића, директора сектора за стратегију ЕПС, очекује се да ће послови на инвестиционо-техничкој документацији за Реверзибилну хидроелектрану "Бистрица", бити завршени до краја 2023. године. Истиче, да је то можда и најважнији пројекат ЕПС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВАЊА ШЧЕПАО ЏАКУ ЗА ГРЛО: Драматичан детаљ који је свима промакао - провокације узбуркале емоције српских фудбалера (ФОТО)