КОМПАС ЗА БУДУЋНОСТ ПОСЛОВАЊА: Одржан четврти фестивал о променама на тржишту рада под утицајем развоја Индустрије 4.0

Novosti online

01. 10. 2022. у 16:06

КАКО ће изгледати будућност пословања у ери убрзане дигитализације и експанзији вештачке интелигенције, да ли ће нас ускоро лечити само онлине лекари или чак роботи, следи ли нам храна са штампача?

КОМПАС ЗА БУДУЋНОСТ ПОСЛОВАЊА: Одржан четврти фестивал о променама на тржишту рада под утицајем развоја Индустрије 4.0

Foto: Igor Timčenko

Која су то занимања новог доба? Како се успешно школовати за дигитално предузетништво

Ово су биле неке од тема четвртог 4.0 ФЕСТ-а, првог фестивала посвећеног променама на тржишту рада насталим под утицајем развоја Индустрије 4.0, одржаног 30. септембра.

Foto: Igor Timčenko

Поред промена које доноси Индустрија 4.0, овогодишњи фестивал био је посвећен и промоцији иновативних женских предузетничких иницијатива, женског иновационог предузетништва и женских занимања у свету дигиталног пословања.

На три панела учестовали су лидери различитих индустрија, од права, финансија, ИТ технологија, спорта, медицине до маркетинга, блоговања и писања. Они су посетиоцима фестивала пренели своја искуства, дали савете за успешно пословање, указали на неопходну дигиталну писменост и вештине и представили су своја виђења будућности дигиталног света.

 - Вештачка интелигенција неће заменити раднике него нераднике, посла има и посла ће бити, али мора да се ради – рекла је Милица Јовановић. - Нисам присталица курсева који обећавају да ћете за два месеца постати експерт, али важно је да се стално образујемо и константно пратимо тржиште.

На фестивалу, који се бави промоцијом дигиталних вештина и занимања у оквиру Индустрије 4.0 представљене су и  бројне могућности које Индустрија 4.0 отвара за развој иновационог предузетништва.

Током 4.0 ФЕСТ-а представљен и 4.0 компас, онлајн апликација која решавањем теста кориснике усмерава ка одређеној врсти предузетничких делатности у оквиру Индустрије 4.0. То је иновативни софтвер, АИ упитник, који је развијен сарадњом неколико института и универзитетских професора, менаџера успешних компанија, предузетника и представника невладиног сектора. По решавању теста корисник добија одговор на питање "Где је моје место у Индустрији 4.0," односно којим занимањима у оквиру грана привреде које обухвата 4.0 може да се бави. Надградња апликације представила је примере женских предузетничких иницијатива у оквиру ове индустрије као примере добре праксе, а сами текстови, решења и питања у оквиру апликације прилагођени су професионалном развоју сваког појединца.

 - Циљ апликације је да младима омогућимо ширу слику приликом избора будућег образовања и каријере, али и да подстакнемо и оне старије на преквалификацију, усавршавање и могућу промену посла - рекла је Андријана Сајко, један од креатора 4.0 ФЕСТ-а.

 - Наша 4.0 ФЕСТ платформа је јединствена web платформа која обједињује све информације везане за будућност тржишта рада у оквиру Индустрије 4.0. Платформа доноси информативне стручне текстове, апликацију 4.0 КОМПАС, едукативне видео-спотове и интервјуе са руководиоцима различитих корпорација, асоцијација и јавних установа, као и успешним предузетницима на тему будућности пословања у оквиру Индустрије 4.0.

Помоћу конзоле за виртуелну реалност сви гости 4.0 ФЕСТ- а, који се одржава под покровитељством кабинета министра за иновације и технолошки развој, могли су да посете виртуелни фестивалски простор. Овај простор биће доступан и у будуће у оквиру 40цомпасс.рс платформе, па ће публика моћи да га посети независно од места на ком се налази - истакла је она.

Током ревијалног дела 4.0 ФЕСТА посетиоци су се забавили уз Ђ перформанс и наступ бенда Мутанти.

БОНУС ВИДЕО:

СЕЋАЊЕ: Павле Вујисић није завршио глуму, али многима је могао да буде професор

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)

ВЕЛИКИ ГРЕХ: Обичај који се усталио на српским сахранама у супротности је са црквеним учењима