ПУШТЕН У РАД ГАСНИ ИНТЕРКОНЕКТОР У БУГАРСКОЈ: Председник Вучић - "Надам се да ћемо следеће године имати овакву церемонију и у нашој земљи"

Новости онлине

01. 10. 2022. у 10:05 >> 11:05

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић данас је у Бугарској присуствовао церемонији пуштања у рад гасног интерконектора Бугарска - Грчка.

ПУШТЕН У РАД ГАСНИ ИНТЕРКОНЕКТОР У БУГАРСКОЈ: Председник Вучић - Надам се да ћемо следеће године имати овакву церемонију и у нашој земљи

Фото: Инстаграм/buducnostsrbijeav

Вучић се по доласку поздравио са домаћином, председником Бугарске Руменом Радевим, а имао је прилику да разговара и са Илхамом Алијевим, Урсулом фон дер Лајен и осталим државницима који присуствују церемонији.

Уз Вучића и Радева су на бини били и председница ЕК Урсула фон дер Лајен, председник Азербејџана Илхам Алијев, премијер Грчке Кирјакос Мицотакис, премијер Румуније Николае Чука, премијер Бугарске Галаб Донев и председник Северне Македоније Стево Пендаровски.

Председник је на почетку обраћања честитао бугарским и грчким пријатељима пуштање у рад интерконектора.

- Нико од нас стварно није веровао да ће овај пројекат заживети. Причали смо о томе, али мислили смо да је то нешто луксузно што се никада неће остварити. Али премијер Мицотакис, Борисов и Петков су видели то другим очима, веровали су у овај пројекат - рекао је он.

Вучић истиче да је овај пројекат важан и за Србију, пошто ће интерконектор између Србије и Бугарске бити завршен за годину дана.

- Надам се да ћемо следеће године имати овакву церемонију и у нашој земљи. Кирјакос је говорио о цени гаса. Ја верујем да ћемо имати тешку јесен и зиму. Госпођа Фон дер Лајен се не слаже са мном, она је оптимистична. Имао сам дилему пре него што сам дошао, питао сам се како ће ме третирати. Осећао сам се као црна овца, али је она веома пристојна - рекао је председник кроз смех, и дубоко се захвалио председници Европске комисије.

Он је рекао да ће нови интерконектори са Бугарском и Северном Македонијом много значити за Србију, и да без Европске уније никада не бисмо достигли те циљеве.

- Морам да кажем да без нашег пријатеља Илхама Алијева не бисмо могли да рачунамо на диверсификацију гаса. Видим драги пријатељу да си сада веома популаран у Европи. Знате, ја сам много пута причао са њим, али више га не могу добити на телефон. Не знам шта је урадио у међувремену, али ја бих волео да сазнам како је то урадио - рекао је председник Вучић на шта је цела сала одговорила смехом и аплаузом.

Вучић је поручио Урсули фон дер Лајен да утиче на земље ЕУ како би помогли балканским земљама током енергетске кризе.

- Захвални смо за вашу подршку током корона кризе, али што се тиче новца, ми сада не можемо да апсорбујемо трошкове за гас. Ставите и наше земље, балканске, на листу са земљама ЕУ - рекао је председник.

Гасовод ће преносити гас из Азербејџана преко Транс-јадранског гасовода (ТАП) и из других извора преко планираног терминала за течни природни гас у Александруполису на северу Грчке.

Председник Вучић ће после отварања гасовода, како је најављено, имати и билатерални састанак са премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом.

Радови на изградњи новог гасовода између Бугарске и Грчке завршени су половином јула, који ће до Бугарске допремати гас из Азербејџана, а данас почињу прве комерцијалне испоруке.

Гасовод дужине 182 километара, од чега 151 километар у Бугарској и 31 километар у Грчкој, протеже се од североисточног грчког града Комотинија до Старе Загоре у средишњој Бугарској. Гасовод, како је раније најављено, почиње да ради са капацитетом од три милијарде кубика гаса годишње и изгледима за повећање на пет милијарди.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (109)

НОВИ ПОТРЕСНИ ДЕТАЉИ О ВИЛИСОВОЈ БОЛЕСТИ: Као да им све више измиче, породица се моли за чудо