НАЈГОРА КРИЗА У ПОСЛЕДЊИХ 14 ГОДИНА: Око 345 милиона људи се суочава са несташицама опасним по живот

Танјуг

01. 10. 2022. у 07:39

РАТ у Украјини пореметио је транспорт житарица и вештачког ђубрива, што је изазвало најгору кризу у вези са безбедношћу хране од глобалне финансијске кризе 2007. и 2008. године, објавио је Међународни монетарни фонд.

НАЈГОРА КРИЗА У ПОСЛЕДЊИХ 14 ГОДИНА: Око 345 милиона људи се суочава са несташицама опасним по живот

Фото: Shutterstock/Илустрација

ММФ наводи да се око 345 милиона људи суочава са несташицама опасним по живот, преноси Ројтерс.

Према новом извештају ММФ процењује се да је 48 земаља које су највише изложене несташицама хране суочено са укупним повећањем трошкова увоза за девет милијарди долара у 2022. и 2023. години, због изненадног поскупљења хране и ђубрива.

Тиме ће се истрошити резерве многих осетљивих држава и држава које су захваћене сукобима, а које се већ суочавају са проблемима платног биланса након пандемије корона вируса и поскупљења енергенета.

"Само у овој години процењујемо да је земљама које су највише изложене потребно седам милијарди долара за помоћ најсиромашнијим домаћинствима", поручили су директорка ММФ Кристалина Георгијева и други званичници Фонда.

ММФ је позвао на брзо повећање хуманитарне помоћи кроз Светски програм за храну и остале организације, као и преко циљаних фискалних мере у погођеним земљама да би се помогло сиромашнима, али је нагласио да приоритет за владе треба да буде борба против инфлације.

ММФ је позвао и на укидање забрана извоза хране и других протекционистичких мера.

Украјина је пре почетка војне операције била међу првих пет извозника житарица, док су Русија и Украјина биле главни извозници ђубрива.

Обнављање испорука из црноморских лука, у оквиру споразума са Русијом, само је делимично ублажило несташице.


БОНУС ВИДЕО: Титова вила од 50 милиона
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (2)