НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Да ли ће наша земља бити колатретална штета гасног рата између Русије, ЕУ и САД?

Е. Б. Талијан

01. 10. 2022. у 08:00

У ЈЕКУ енергетске кризе бесни гасни рат између Русије, с једне стране, и Европске уније и САД, с друге.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Да ли ће наша земља бити колатретална штета гасног рата између Русије, ЕУ и САД?

Мапа Новости

Зато се поставља питање да ли би и Србија, која се налази између те две ватре, могла да буде колатерална штета, и да остане без дотока плавог енергента. Имајући у виду да односи Русије и Запада ескалирају, као и ирационално понашање Брисела и већине европских лидера, могуће је да дође и до тог катастрофичног сценарија.

Наиме, ЕУ разматра могућност да огранични велепродајну цену гаса од свих добављача, а Европска комисија покушава да издејствује да се то учини само са руским плавим горивом, у намери да Москви смањи приходе од тог енергента. Председник Русије Владимир Путин је почетком месеца рекао да ће та земља престати да им испоручује гас, ако ЕУ донесе такву одлуку.

Процењује са да би у тој ситуaцији извоз овог руског енергента био у потпуности заустављен, укључујући и гас који стиже кроз Украјину и "Турски ток", којим се преко Бугарске снабдева и наша земља. Стручњаци оцењују да Русији није у интересу да се одриче тржишта на којима продаје своје плаво гориво.

Међутим, имајући у виду да се Бугарска показала као слаба карика у досадашњим кризним ситуацијама и да је увек подлегала притисцима Брисела, иако је то било изузетно штетно и за њу, реална је бојазан да би то могла да учини поново. Та земља је платила скупу цену одустајући од "Јужног тока", чиме је оштетила и Србију, јер је тај гасовод требало да прође и кроз нашу земљу. Након сукоба у Украјини, одрекла се руског гаса не прихватајући да га плаћа у рубљама. Тада су поједини бугарски стручњаци помињали и могућност да та земља заустави транзит плавог горива ка Србији и Мађарској.

Како сада ствари стоје, настојање САД и ЕУ да прекине све енергетске везе са Русијом приводи се крају. Једине две руте којима сада стиже руски гас у Европу су кроз Украјину и "Турски ток". Саговорници "Новости" ипак сматрају да се Бугарској не исплати да понови исте грешке.

- Не очекујем да би Бугарска опет подлегла притисцима Брисела, јер је платила скупу цену и због одустанка од "Јужног тока" и од нуклеарне електране "Белене" - каже стручњак за енергетику Милош Здравковић. - "Турски ток" ради пуним капацитетом и из Мађарске се тим гасом даље снабдевају и неке друге европске земље, попут Словачке и Аустрије. То свакако није у њиховом интересу да се обустави.

Како указује, "Турски ток" је магистрални гасовод и Бугарска би могла да очекује тужбе од земаља које су закупиле капацитете, у случају да под притисцима одлучи да заустави доток гаса. Он, такође, не очекује да ће ЕУ постићи договор да се ограничи велепродајна цена руског гаса, јер се део чланица оштро противи. Са овом оценом се слаже и Војислав Вулетић из Удружења за гас.

- Цена гаса је резултат договора између две земље и није могуће да се спроведе идеја о ограничавању велепродајне цене тог енергента - указује Вулетић. - Неће бити прекинут доток гаса у Србију. Он не би био прекинут ни преко "Северног тока" да то Американци нису урадили. Што би се Русија одрицала тржишта где може да прода плави енергент.

И Здравковић износи пример који указује ко у овој ситуацији профитира. Он наводи да је сада цена гаса у САД око 300 долара за 1.000 кубних метара, док је на европским берзама шест пута виша, око 2.000 долара. Цена гаса, како додаје, директно утиче на цену електричне енергије, због чега је и струја скупа у Европи.

Фото Shutterstock

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто скренуо је пажњу и на безбедност "Турског тока". Како преносе мађарски медији, Сијарто је истакао да се у овој ситуацији мора посветити већа пажња безбедности тог гасовода како би се избегли инциденти попут оних који се односе на "Северни ток" 1 и 2. Након те саботаже, он оцењује да рад цевовода на дну Балтика није загарантован и да је зато значај "Турског тока" повећан. Он је у среду, на састанку министара енергетике Организације турских држава у Казахстану, позвао челнике земаља кроз које пролази "Турски ток" да обрате пажњу на његово функционисање.

Коментаришући могућност диверзије на гасоводу којим се плаво гориво преко Турске допрема у Србију, саговорници нашег листа сматрају да је то много теже да се реализује на овом гасоводу. Вулетић истиче да је "Турски ток" под руском и турском контролом у Црном мору и указује да ни Бугарској не би одговарало да се то деси на њеној територији.

- Не знам ко је извео терористички напад на "Северном току", али је јасно да од тога профитира Америка - истиче Здравковић. - Такође, познато је да су они у прошлости кочили изградњу "Северног тока" 1 и 2, и да су зауставили изградњу "Јужног тока". Што се тиче "Турског тока", приступ је у дубинама Црног мора, под руском и турском контролом, и много је теже да се изведе терористички напад него што је то у случају цевовода у Балтику, где је то урађено у најплићем делу код острва Бронхолм.

Фото Танјуг

ОБЕЗБЕЂЕНЕ РЕЗЕРВЕ

СРБИЈА је до сада већ ускладиштила довољне количине гаса. Наша земља у Мађарској тренутно има 380 милиона кубних метара, а у плану је да буде 500 милиона кубика. У Банатском Двору је укупно 560 милиона кубних метара нашег и руског плавог горива. Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић недавно је оценио да има довољно гаса и да према руском аранжману Србија има изузетно ниску цену, тренутно 368 долара, у наредна два квартала 420, а након тога 388 долара за 1.000 кубних метара.

ЗАЛИХЕ ЗА СИГУРНОСТ

ЗАЛИХЕ гаса које је Србија ускладиштила у Мађарској и Банатском Двору су значајне и дају сигурност за одређени период уколико би у некој ванредној ситуацији дошло до потпуног прекида у снабдевању - истиче Милош Здравковић. - Када се све буде напунило као што је планирано, имаћемо око милијарду кубика плавог горива.

Србија на годишњем нивоу троши 2,2 до три милијарде кубних метара гаса, а у зимском периоду на дневном нивоу, у зависности од временских прилика, од 11,5 до 16 милиона кубика.

ОПЕРАТОР ОСТАО БЕЗ ИЗВОЗНЕ ДОЗВОЛЕ

ОПЕРАТОР "Турског тока", компанија South Stream Transport B.V. саопштила је да јој је превремено одузета извозна дозвола због нових санкција ЕУ. Истовремено, како истичу, нове санкције не ограничавају испоруку плавог горива гасоводом у Турску и европске земље, а компанија је поднела захтев за обнављање лиценце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (2)