УВОЗ ГАСА ИЗ НОРВЕШКЕ: Пољаци и Данци свечано отворили гасовод Балтик Пајп

Новости онлајн

27. 09. 2022. у 16:40

У МЕСТУ Голениову, у Пољској, данас је одржана свечана церемонија отварања гасовода Балтик Пајп, чиме је озваничен крај изградње те кључне руте за транспорт гаса из Норвешке преко Данске до Пољске и суседних земаља, објављено је на званичној интернет страници Европске комисије.

УВОЗ ГАСА ИЗ НОРВЕШКЕ: Пољаци и Данци свечано отворили гасовод Балтик Пајп

FOTO: EPA

Балтик Пајп ће омогућити увоз до 10 милијарди кубних метара гаса годишње из Норвешке у Пољску и транспорт три милијарде кубних метара гаса из Пољске у Данску.

Почетак транзита гаса преко тог цевовода планиран је за 1. октобар 2022. године.

Пројекат, који је подржала Трансевропска мрежа за енергију, унапређује диверсификацију снабдевања гасом централне и источне Европе и балтичких држава, отварајући нове увозне руте из Северног мора у Европску унију, наводи се на сајту ЕК.

Балтик Пајп је пројекат од заједничког европског интереса од 2013. године и финансиран је са око 267 милиона евра средства ЕУ преко Инструмента за повезивање Европе, што је помогло да се заврше неоходне припремне студије и грађевински радови.

Европска комесарка за енергетику Кадри Симсон је изјавила да ће овај гасовод имати драгоцену улогу у ублажавању тренутне енергетске кризе.

- Желела бих да честитам пољској и данској влади и оператерима преносног система што су реализовали овај пројекат који је важна прекретница за инфраструктурну политику ЕУ - рекла је Симсон.

Портал Офшор-Енерџи наводи да су овај пројекат реализовали пољски оператер гасног преносног система Газ-Систем и његов дански партнер Енерџинет.

Из Енерџинета су недавно објавили да гасовод Балтик Пајп може да буде пуштен у потпуни рад крајем новембра, што је више од месец дана пре првобитно планираног рока пуштања 1. јануара 2023.

Како су објаснили, ковид-19, геополитичке прилике у Европи и временске неприлике су утицале на одлагање дела грађевинских радова, тако да ће гасовод од 1. октобра бити оперативан са делимичним капацитетом.

БОНУС ВИДЕО:

ИСПРАЋАЈ ШИНЗА АБЕА: Око 700 званичника на државној сахрани

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СТРАВИЧНО Питон дугачак 3 метра зграбио дечака (5), угризао га и одвукао у базен: Вребао је у жбуњу, видео сам велику црну сенку (ВИДЕО)