ЦЕНЕ ХЛЕБА У ЕВРОПИ ОБАРАЈУ РЕКОРДЕ: Векна у Мађарској 65% скупља него лане - у Србији држава држи цену под контролом

Новости онлајн

26. 09. 2022. у 20:07

ЦЕНЕ хлеба су нагло порасле широм Европе током прошле године, нарочито након специјалне војне операције Русије у Украјини, пише Еуронеwс. Оне су у августу биле у просеку за 18 одсто веће него годину дана раније, према подацима Еуростата, статистичке агенције Европске уније. У августу прошле године просечно повећање цена хлеба у ЕУ износило је само 3 одсто.

ЦЕНЕ ХЛЕБА У ЕВРОПИ ОБАРАЈУ РЕКОРДЕ: Векна у Мађарској 65% скупља него лане - у Србији држава држи цену под контролом

Фото З. Јовановић

Статистичари Еуростата кажу да су цене хлеба на највишем нивоу, а највише је погођена Мађарска, која бележи огроман раст од чак 65,5 одстотоком године, док је Француска, позната по својим багетима, забележила најспорији раст цена. Руска операција и блокирање извоза житарица из Украјине која је била пети највећи светски извозник пшенице - довели су до раста цена.

Хлеб није једини производ који је нагло поскупео. Комбиноване цене хлеба и житарица порасле су за 16,6 одсто у еврозони, што је највећи раст од јануара 1997. године. Повећање цена хране и енергије такође је допринело вишој инфлацији, заједно са наглим порастом цена енергије. У Европској унији, инфлација је у августу достигла рекордно висок ниво од 9,1 одсто.

Храна и пиће су забележили други највећи раст, од 12,4 одсто, после становања и струје, који су забележили раст од 19,7 одсто, преноси Еуронеwс.рс.

Још пре почетка рата у Украјини, у јануару, мађарски пекари су упозоравали купце да ће млинови значајно подићи цену брашна, наводи ХВГ, сугеришући да се Мађарска већ суочавала са изазовима пре сукоба. У протеклих годину дана Мађарска је имала најсушније месеце од 1901. године, ситуацију која је погоршана невиђеним температурама ове године, које су уништиле усеве широм земље. Како су поља у земљи пожутела, а нивои воде у њеним рекама и језерима пали на алармантно ниске нивое, пољопривреда је знатно страдала.

Јожеф Септе, председник Удружења пекара Мађарске, није искључио да би цена хлеба могла да достигне 1.000 форинти (око 2,50 евра по килограму), јер је неколико производа већ достигло исту цену. Мађарска је међу земљама ЕУ са највећом инфлацијом. Просечна стопа инфлације у ЕУ у августу износила је 9,1, а у Мађарској је била 15,6 одсто, што је највише од маја 1998. године.

Цене хране у земљи су сада порасле за 30,9 одсто у односу на претходни месец, према "Традинг Ецономицс".

Фото Танјуг

"Без субвенција би векна била 80 динара"

У Србији није забележен тако екстремни раст цене хлеба, јер држава регулише цену основне векне "сава". Уредбом о обавезној производњи и промету хлеба од брашна типа 500 малопродајна цена је ограничена на 53,50 динара, док максимална произвођачка цена износи 45,88 динара.

Председник Уније пекара Србије Зоран Пралица каже за Еуронеwс Србија да је до августа цена била 46 динара и истиче да би данас векна "саве" коштала минимум 80 динара, да држава не субвенционише њену производњу.

- Влада Србије даје брашно по субвенционисаним ценама од 33 динара по килограму и самим тим је помогла произвођачима да могу да пласирају хлеб по 53,50 динара, а иначе не би било говора да би могао толико да кошта. Ова цена хлеба је само захваљујући држави која је помогла, иначе се ником не би исплатила производња - каже Пралица.

Први пут је у августу Влада Србије ограничила марже на 40 одсто на све остале врсте хлеба, и то због тог што је, како су рекли, у претходном периоду дошло до великог раста цена намирница кључних за исхрану становништва.

Пралица напомиње да су пекари у претходном периоду имали проблем са трговинама, јер су узимали огромне марже, чак и веће од 80 одсто за продају хлеба, али да су их спустили у последњих месец дана.

- Они то нису урадили зато што су добри, већ зато што им је драстично пала продаја, јер су људи прешли на хлеб "сава" чија је цена ограничена и који је и три пута јефтинији. Паковани хлебови су коштали у радњама и до 220 динара, да можете да купите четири обична хлеба, али њима се то сада обило о главу и вратило као бумеранг. Морали су последњих двадесетак дана да снизе те специјалне врсте хлеба на 140 до 150 динара. Хлеб "сава" се тренутно много више производи и купује, порасла је производња скоро 40 одсто у последњих шест месеци. Трговцима се смањила продаја пакованог хлеба више од 50 одсто, пролазили су им рокови и морали су да спусте цене - објашњава Пралица.

Фото Новости

Он напомиње да се на месечном ниву продужава уредба о цени хлеба "сава" и каже да очекује да неће бити поскупљења у октобру и новембру. Остали пекраски производи су, како каже Пралица, поскупели око 30 одсто у последњих шест месеци.

Купци смањују потрошњу због високих цена

Европска домаћинства осећају притисак ових повећања цена. Према подацима Федерације пекара, трговинског удружења које представља британску индустрију хлеба и пекарства, већина земаља у ЕУ има просечну потрошњу од 50 килограма хлеба по особи годишње. Али иако је тешко наћи замену за хлеб и друге производе од пшенице, што су стубови исхране милиона Европљана, повећање цена већ има утицаја и на смањену потрошњу хлеба.

У Италији, где је просечна цена хлеба порасла за 13,5 одсто од августа 2021. и где су синдикати пекара упозорили да би у блиској будућности могла да порасте на 6 евра по килограму, подаци показују да су у првих седам месеци од 2022. потрошачи смањили куповину намирница за 3,2 одсто. Али због инфлације, домаћинства и даље троше више новца на намирнице него раније.

Према подацима Европске комисије, растућа инфлација између јануара 2021. и јуна 2022. повећала је трошкове потрошње домаћинстава по глави становника у просеку за око 160 евра месечно. Како цене хране настављају да расту, Брисел брине да ће највише патити домаћинства са нижим примањима, јер ће морати да троше већи део свог буџета на основне артикле попут хлеба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

КУСТУРИЧИНА КРИТИКА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА: Гледа филмове за одрасле, чека да му Бог пошаље најбољу рибу преко Фејсбука