НОВИ ПРОБЛЕМ НА СЕВЕРНОМ ТОКУ 2: Нагло пао притисак гаса на једном краку гасовода

Танјуг

26. 09. 2022. у 15:20

У ЈЕДНОМ од кракова руског гасовода Северни ток 2 нагло је опао притисак гаса са 300 на седам бара, саопштио је оператор тог цевовода "Норд стрим 2" АГ.

НОВИ ПРОБЛЕМ НА СЕВЕРНОМ ТОКУ 2: Нагло пао притисак гаса на једном краку гасовода

Фото Танјуг/АП

- Ванредна ситуација на краку А гасовода "Северни ток 2". Диспечер је на обалској платформи Северног тока 2 ноћас забележио нагли пад притиска на линији А. Одмах су обавештене обалске службе Немачке, Данске, Шведске, Финске и Русије. Истрага је у току - наводи се у саопштењу компаније, преноси Спутњик.

Немачко Министарство економије је објавило данас да није познато шта је изазвало нагли пад притиска у гасоводу, преноси Ројтерс и додаје да је портпарол владе наговестио да је могло доћи до цурења гаса.

Гасовод "Северни ток 2", капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње који иде од компресорске станице „Славјанска" у руском Кингисепском округу Лењинградске области преко дна Балтичког мора до обале Немачке, требало је да удвостручи испоруке гаса из Русије у Европу.

Овај цевовод је завршен прошле јесени и оба његова крака су напуњена са 300 милиона кубних метара гаса. Он, међутим, никада није пуштен у рад пошто су немачке власти прекинуле процес његове сертификације непосредно пре него што је Русија напала Украјину.

Сједињене Америчке Државе су ставиле компанију "Норд Стрим 2" АГ на листу санкционисаних ентитета, због чега је била приморана да отпусти своје запослене.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

УТЕХА ЗА ПИКСИЈА: Ћерка селектора после утакмице објавила дирљиву слику