ФИКСНА КАМАТА СПАС ОД СКУПЉИХ КРЕДИТА: Банкари предлажу рефинансирање позајмица и излазак из промењивих стопа

Б. Царановић

24. 09. 2022. у 14:00

ЗАДУЖЕНИ грађани стрепе од октобраске рате. Кредити у еврима са променљивом каматном стопом везаном за тромесечни еурибор од 30. септембра биће скупљи.

ФИКСНА КАМАТА СПАС ОД СКУПЉИХ КРЕДИТА: Банкари предлажу рефинансирање позајмица и излазак из промењивих стопа

дилема Да ли за кредите бирати фиксну или променљиву каматну стопу, Фото shutterstock

То је датум када ће ова стопа по којој водеће европске банке међусобно позајмљују новац бити укалкулисана у камате на позајмице у еврима. Нису мирни ни дужници у динарима, јер и камата на домаћем међубанкарском тржишту - белибор, скаче. Већина кредита везана је за тромесечни и шестомесечни белибор. Банкари последњих дана интензивно зову клијенте и нуде рефинансирање динарских кредите и прелазак на фиксну каматну стопу, за коју "прете" да ће је ускоро избацити из понуде.

За све кредите који су везани за тромесечни еурибор, који је пре три месеца био у минусу, а сада већ прешао 1,7 одсто, већ од октобра рате ће бити веће - од неколико десетина до неколико стотина евра. Према недавним подацима Народне банке Србије, 45,5 одсто укупних кредита становништву је у еврима, од којих око четири петине чине кредити по варијабилној каматној стопи. Код знатног дела ових позјмица ће, према новом обрачуну за шест дана, бити веће октобарска, новембарска и децембарска рата кредита. Након тога следи ново усклађивање са еурибором и нови износ месечних обавеза.

Без обзира на раст и белибора и еурибора, па самим тим и променљиве каматне стопе, фиксна камата је и даље много већа. Засад се мали број клијената и одлулује на прелазак на њу.

- Банкар ми је понудио да рефинанснирам динарски кредит везан за шестомесечни белибор и да пређем на фиксну камату, тврдећи да је ускоро више неће бити у понуди - каже Београђанка С. Р.

- Тренутна рата ми је око 15.000 динара, а у банци ми кажу да ће, ако настави раст референтне каматне стопе и дивљање белибора, рата догурати и до 19.000 динара, јер сам тек на почетку отплате. Одбила сам понуду, јер би ми месечна обавеза са фиксном каматом у старту била за 2.500 већа, а надам се да се неће испунити банкарске прогнозе.

Према речима Владимира Васића, генералног секретара Удружења банака Србије, увек је у тренутку узимања кредита са фиксном каматом рата већа него са променљивом, због већег ризика који носи банка.

- Што се тиче укалкулисања белибора и еурибора у нове рате кредита, код већине банака се ради на шест и мало ређе на три месеца, док ми за 12 месеци није познато да нуди ниједна банка - каже Васић.

- Када ће се нови обрачун одразити на рате, углавном зависи од конкретног уговора клијента са банком. Такође утичу величина кредита, укупна камата и варијабилни део, рок отплате, као и већ отплаћени део. У складу са тим повећање може бити и знатно веће.

Како Васић додаје, сумња да ће референтна каматна стопа Европске централне банке, која одређује еурибор, нарочито много расти, јер то није у интересу европске привреде. Сматра да би превелико затезање успорило привредни раст.

РАЗУМНА ИДЕЈА

ПРЕДЛОГ преласка са варијабилне на фиксну каматну стопу Зоран Грубишић, професор Београдске банкарске академије, сматра као разуман.

- Нико не може да предвиди шта ће се догађати и како ће се ЕЦБ и НБС даље борити са инфлацијом која још не стаје, али прелазак на фиксну са променљиве каматне стопе има основа - сматра наш саговорник.

- Нико не треба да буде притискан на такву одлуку, али свакако треба размотрити. За променљиве позајмице везане за тромесечни еуробор и белибор важна су четири датума у години када се усклађују рате, а код шестомесечних се то ради два пута годишње.

АКТИВНОСТ НЕ ЈЕЊАВА

СТАЊЕ кредита становништву повећано је током седам месеци 2022. за 68,9 милијарди динара, при чему је раст стамбених кредита износио 34,3 милијарде динара, а готовинских 29,5 милијарди динара - податак је НБС. Последњи подаци показују да је тромесечни белибор у септембру 2,86 одсто, шестомесечни - 2,98, док је еурибор - тромесечни 0,062 процента, а шестомесечни 1,193 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (2)