ПУТНИЦИ ОСТАЛИ БЕЗ ХРАНЕ И ВОДЕ: Радници "Аеродром кетеринга" штрајкoвали због неисплаћених доприноса

С. БУЛАТОВИЋ

22. 09. 2022. у 07:00

ПУТНИЦИ авио-компанија које су јуче летеле из Београда махом су остали без оброка у авиону. Тачно у поноћ око 100 радника фирме "Аеродром кетеринг" започело је штрајк, јер им је послодавац здравствене и пензионе доприносе последњи пут уплатио у новембру прошле године. Не могу ни у пензију, ни код лекара. Уз посредство Министарства за рад јуче је после преговора постигнут договор и прекинут штрајк, а очекује се да ће им данас бити измирена сва дуговања.

ПУТНИЦИ ОСТАЛИ  БЕЗ ХРАНЕ И ВОДЕ: Радници Аеродром кетеринга штрајкoвали због неисплаћених доприноса

Фото Танјуг

Како смо чули од председника синдиката у овој фирми Драгана Кабића, који је због отказа у спору са послодавцем, без оверених књижица и стажа су и њихове колеге у три "сестринске" фирме.

- Сазнали смо за проблем када је двојица колега требало да оду у пензију и схватили да им нису уплаћени доприноси за 16 месеци током 2020. и прошле године - објашњава Кабић. - То је било прошлог новембра. Тада су укинули колективни уговор и направили још три предузећа. Штрајк смо организовали и у новембру, али су замазали очи папиром како су наводно све измирили. Колеге су проверавале и последења уплата доприноса била је новембра 2021. године и то исти износ за различите зараде. Мене су суспендовали у марту и дали ми отказ. У спору сам, али сам и даље на челу синдиката. У јулу су људи схватили да им нису оверене књижице и опет смо најавили штрајк. У обуставу рада смо кренули 1. септембра, али су нас молили да им дамо још 20 дана. И у овом року нису ништа урадили.

Штрајк "Кетеринга" био је озбиљан проблем за све авио-компаније које су јуче летеле из Београда. Штрајкачи су пристали да испоручују воду само за посаду, како њих не би угрозили, али пића и хране за путнике није било.

ВЛАСНИЦИ

ВЕЋИНСКИ власник "Аеродром кетеринга" је KHASB DMCC из Уједињених Арапских Емирата. Преосталих пет одсто држи Абахусаин Фахд Абдулрахман из Саудијске Арабије.

- Услед штрајка дела запослених компаније "АБ Кетеринг", јединог лиценцираног снабдевача на београдском аеродрому који има дозволу за опслуживање авиона кетерингом у рестриктивној зони аеродрома, било је отежано снабдевање кетерингом авиона већине авио-компанија које полећу са београдског аеродрома, укључујући и "Ер Србију" - кажу у "Ер Србији". - Српска национална авио-компанија у непрекидној је комуникацији са фирмом која пружа услуге и предузима све што је у њеној моћи да се обезбеди неопходни минимум кетеринг услуге за реализацију летова. Али и да би се што је могуће пре у потпуности нормализовала услуга која је била погођена поменутим штрајком. "Ер Србија" се извињава путницима због непријатности у којој су се, услед штрајка дела запослених "АБ Кетеринга", нашли и сама компанија и њени путници и захваљује на разумевању.

БОЛЕСНИ НЕ МОГУ ДА СЕ ЛЕЧЕ

ВИШЕ од сто радника "Аеродром кетеринга", али и читаве њихове породице, већ три месеци немају здравствено осигурање и не могу да продуже своје књижице - пише у саопштењу штрајкача. - Истичемо да међу њима има оболелих и од најтежих болести, као и оних којима су операције отказиване због овога. Наши сигурни и загарантовани одласци у пензију такође су угрожени. "Аеродром кетеринг" је по нашим сазнањима имао рекордне приходе у јулу и августу ове године, са преко 800.000 путника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (1)

ОВО ЈЕ ЋЕРКА ДУБРАВКЕ МИЈАТОВИЋ И ПОЗНАТОГ ГЛУМЦА: Сакривена од очију јавности - од мајке је наследила лепоту