СПИСКОВИ И ЗА ОГРЕВ: Угаљ и дрва ове године скупљи за 80 до 100 одсто него лане

Б. Царановић

15. 09. 2022. у 10:00

НЕ само да је у односу на прошлу годину цена огрева скупља за 80 до 100 одсто, већ га на тржишту нема довољно.

СПИСКОВИ И ЗА ОГРЕВ: Угаљ и дрва ове године скупљи за 80 до 100 одсто него лане

Фото Д. Миловановић

Пелет, за којим је тренутно највећа потражња, на београдским стовариштима уопште није у понуди. Како кажу и трговци, али и из јавног предузећа "Србијашуме" где произвођачи набављају сировину, због најаве штедње, не само код нас, већ свуда у свету, драстично је скочила потражња за овим огревом.

Како су нам јуче власници престоничких стоваришта потврдили, док год је цена пелета ограничена, а готово једнака и код произвођача и трговаца, не исплати им се да га набављаују и продају, јер би пословали са губитком.

- Не можемо да продајемо пелет, јер је уредбом Владе ограничена продајна цена тоне 38.000 динара, а толико нас кошта и да га набавимо - каже нам Тања Апрцовић са познатог београдског стоваришта. - Потражња је велика. У Црној Гори је рецимо набавна цена 280 евра и нема никаквог разлога да у Србији буде скупље.

Како наша саговорница каже, пелет је у односу на лане двоструко поскупео.

Према речима Младена Стојадиновића, из Групације за обновљиве изворе Привредне коморе Србије, у нашој земљи има око 80 произвођача пелета, који га продају по велепродајној цени од 250 до 280 евра без урачунатог ПДВ. каже да цена није идентична с ограниченом продајном, али слаже се да се трговцима не исплати.

- Лане смо га продавали за око 160 евра, а разлог поскупљења су већи трошкови и јер "Србијашуме" не испоручују довољно сировине - каже Стојадиновић, који је и један од произвођача. Нико не може да каже са сигурношћу да ће бити довољно пелета за све грађане, до почетка зиме. Правимо листе, ко жели да наручи.

УГАЉ "ПАПРЕН", ПА ГА СЛАБО ЖЕЛЕ

И на другим стовариштима у Србији цене угља су папрене у односу на прошлу годину, нема гужви, ни редова. На списку врста угља, цене су 21.000 за сушени "обилић", за пљеваљски 23.000, док је "бановић мрки" 24.000 динара. Руски камени угаљ је 32.000 динара. У понуди је кубик дрва од око 11.000 динара до око 14.000 динара, зависно да ли је са превозом, а зависи и од произвођача.

Када је други огрев у питању, Тања Апрцовић каже да је код ње на стоваришту 1,2 просторна метра дрва - 13.700 динара. Док је прошле године набавна цена за кубик била око 5.000 динара, сада је двоструко већа. Пошто тренутно нема пелета, продају се угаљ и дрва. У односу на лане скупље двоструко, или са 80 одсто јачом ценом него пред прошлу зиму.

ЦЕНА СИРОВИНЕ

Набављамо сировину за пелет из "Србијашума" или из приватних извора - каже Миладиновић. - "Србијашуме" сада су подигле цену за 15 одсто и плаћамо око 4.790 динара по метру кубном, на шумском путу. То значи да до фабрике треба још додатно да платимо превоз. А из приватних извора, исту количину платимо 11.000 динара.

- Од угља имамо увозни лигнит из Македоније од 13.400, мрки из Фоче Миљевина, који кошта 21.000 динара за тону - каже нам Милош са стоваришта. - Цена кубика дрва са превозом је 12.400. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

СКУПШТИНА Србије завршила је данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 21:52

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну