ЂУБРИВО САМО НА КАШИЧИЦУ: Без довољних количина и род ће бити мањи

С. Б. - Ј. Су.

10. 09. 2022. у 08:45

СЕТВА на српским ораницама је већ почела. Са почетком октобра на реду је и пшеница. И ове сезоне, како најављују домаћи ратари, штедеће у дохрани.

ЂУБРИВО САМО НА КАШИЧИЦУ: Без довољних количина и род ће бити мањи

Фото Н. Живановић

Вештачко ђубриво и даље је скупо, а у Србију стиже из увоза. Домаћа производња, све док је гас скуп, неће кретати. Без довољно ђубрива, поручују пољопривредници, род ће бити мали.

Процене су да се у Србији за сезону потроши око 400.000 тона свих врста ђубрива.

- Вештачког ђубрива на њивама неће бити много - каже Мирослав Киш, председник Асоцијације пољопривредника Војводине. - Примена ће бити врло скромна, а помоћ државе је изостала у овој грани пољопривреде. Препуштени смо неприликама изазваним сушом и монополима. Ђубриво је прескупо, а одређене цене наших производа не могу то да трпе. Сада је почела сетва уљане репице, убрзо ће раж и јечам, до краја овог месеца. Већ од 1. октобра почиње сетва пшенице. Свакој култури је ђубриво потребно, јер је то храна. Вештачко или природно. Али немамо ни једно, ни друго.

Према речима Киша, надлежни говоре да сада имамо гас, нарочито за потрошњу у привреди, па их занима што нико неће да прави ђубриво.

- "Азотару" у Панчеву су продали, и њима је лакше да увезу него да производе, јер тако више зараде - наглашава Киш. - Род пшенице, уколико не буде ђубриво бачено у довољним количинама, биће сигурно за трећину мањи него ове године. А како је јесења сетва угрожена, то ће, ако не још горе стање, да сачека и радове на пролеће.

Када је домаћа фирма "Промист", прошле године, купила панчевачку "Азотару" из стечаја, јавила се нада да ће поново почети производња у њеним погонима. Нови власници, који су пре тога били међу највећим купцима, то су обећавали. Азотно ђубриво се у Панчеву још не прави, а са тренутним ценама гаса, велико је питање и да ли ће скоро.

- Још се преговара око покретања производње у панчевачкој "Азотари" - каже за "Новости" Драган Стевановић, секретар Удружења за хемијску, гумарску и индустрију неметала у Привредној комори Србије. - Почетак производње директно зависи од цене гаса. Гас је у производњи азотног ђубрива и сировина. Троше се велике количине гаса, па је основно питање колико је производња исплатива. Ми га тренутно увозимо из земаља у којима је гас јефтин. То је регион северне Африке и заливске земље. Када је реч о комплексним, ђубриву које није азотно, Србија има производњу већу од својих потреба. То се ђубриво извози.

НЕМА ЦАРИНЕ НА УВОЗ

ОДЛУКА којом је укинуто плаћање царинских дажбина за увоз азотних ђубрива и безводног амонијака, важиће до краја године. Влада је у јануару ове године усвојила измене Одлуке о условима и начину за смањење царинских дажбина на одређену робу. Овим изменама азотна ђубрива и безводни амонијак су изузети од плаћања царине.

Важење одлуке било је орочено до 22. јула пре него што је Влада продужила њено трајање до краја године. Према подацима Републичког завода за статистику, репроматеријал за пољопривредну производњу је у првом кварталу 2022. године поскупео 27 одсто. Највише је отишло на минерално ђубриво и то чак 133,4 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДАНАС ЈЕ ВАВЕДЕЊЕ, А ДУВА ЈАК ВЕТАР: Шта то значи по народном веровању