ДА ЛИ БОЈЛЕР ТРЕБА ГАСИТИ ИЛИ ГА СТАЛНО ДРЖАТИ УКЉУЧЕНОГ? Ево како да уштедите уз неколико једноставних савета

Новости онлине

30. 08. 2022. у 13:41

ЈЕДАН од највећих потрошача електричне енергије у домаћинствима је бојлер.

ДА ЛИ БОЈЛЕР ТРЕБА ГАСИТИ ИЛИ ГА СТАЛНО ДРЖАТИ УКЉУЧЕНОГ? Ево како да уштедите уз неколико једноставних савета

Фото: Shutterstock/Илустрација

Грађани се често налазе у недоумици и имају разна питања везана за функционисање овог апарата, пре свега како би уштедели новац, а у тренутној тешкој енергетској ситуацији у целом свету и како би бар мало олакшали притисак на енергетски систем.

Министарство рударства и енергетике донело је данас предлоге препорука за државну управу, јединице локалне самоуправе, предузећа у државном власништву, привреду и домаћинства, за смањење потрошње електричне и топлотне енергије.

Једна од ставки односи се и на начине како да уштедимо новац приликом коришћења бојлера.

- Коришћење бојлера се препоручује за припрему топле воде само када је потребна, док термостат бојлера треба подесити на температуру загревања до 60°C - пише у саопштењу министарства.

Генерални став стручњака је да није препоручљиво да бојлер буде стално упаљен, пошто то не доводи до било каквих уштеда енергије, а може изазвати и кварове.

Ипак, постоје и одређена одступања од овог правила.

То се посебно односи на велике породице, за које се наводи да је економичније да бојлер стално држе упаљен, као и за оне који из једног бојлера греју воду и у кухињи и у купатилу.

Са друге стране, брачни парови без деце, самци и они који већи део дана проводе на послу немају потребе да држе бојлер стално укљученим, већ да га пале само према потреби.

Стручњаци су такође истакли и да је најбоље бојлер подешавати на температуру између 55 и 60 степени Целзијуса, што се слаже са препоруком министарства.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Фотографије свемира које је начинио најмоћнији телескоп

БОНУС ВИДЕО: ПОМРАЧЕЊЕ У БЕРЛИНУ - Без амбијенталног осветљења због штедње

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (1)

АМЕРИ ГЛЕДАЈУ И НЕ ВЕРУЈУ: Никола Јокић их је све запањио и не могу да дођу себи