ЛЕГЛЕ ПАРЕ НА РАЧУН: Некима је данас исплаћено по 10.700 - да ли сте на списку?

новости онлине

23. 08. 2022. у 15:04

НАФТНА индустрија Србије (НИС) исплатила је акционарима на име дивиденде за прошлу годину 5,78 милијарди динара, односно четвртину нето добити из 2021. године.

ЛЕГЛЕ ПАРЕ НА РАЧУН: Некима је данас исплаћено по 10.700 - да ли сте на списку?

Струју ћемо у просеку плаћати 122 динара месечно више

Републици Србији ће на име дивиденде у буџет бити уплаћено више од 1,7 милијарди динара, а држава остварује и приход на основу пореза који се уплаћује приликом исплате дивиденде акционарима, саопштио је НИС, док је грађанима Србије који поседују акције НИС-а исплаћено 30,14 динара по акцији, што је износ који се добије када се од бруто вредности дивиденде по акцији одбије порез од 15 одсто.

Имајући, међутим, у виду да је прошло више од 12 година од момента када су готово сви пунолетни грађани добили деонице од државе, данас се акција многи само сећају - без детаља о томе да ли су их продали, јесу ли подизали новац од дивиденде, колико би данас могли да имају новца на рачуну и на крају, у којој банци све то могу и да провере.

За највећи број грађана, права адреса за готово сва питања је Пошта. У овој банци можете да проверите да ли, и колико имате бесплатних акција. Овде можете да проверите и колико оне вреде. У Пошти можете и да продате акције, а све што је потребно јесте да тражите њихову продају. Једини потребан документ јесте лична карта.

На рачуну 10.000 динара

У случају да нисте продали бесплатне акције, као ни подизали новац од дивиденди, сада на рачуну можете да имате око 10.700 динара.

Једна акција НИС-а на Београдској берзи сада вреди око 620 динара, а пет, колико је сваки грађанин добио пре пуних десет година, укупно 3100 динара. Акција Аеродрома вреди 1.500 динара, а грађанима је на рачун уплаћено и по 1.700 динара на основу акција Акционарског фонда.

Уколико већ нисте, овај новац можете да подигнете - притом ништа нећете изгубити јер подизањем новца од дивиденди не губите ни право на акције, али ни право на дивиденду које ће компаније исплаћивати у наредним годинама.

У дивидендама преко 4.700 динара

Што се тиче дивиденди, односно новца које добијате по основу акција, уплату од њих можете имати само уколико деонице нисте продали. И све о дивидендама, дакле колико новца имате на рачуну и кад је он уплаћиван, такође можете сазнати у Пошти.

На име дивиденди током претходних неколико година компаније НИС, Аеродром и Телеком Србија сваком грађанину су уплатили по укупно око 4.700 динара.

Укупно је било 25 исплата - најмања је била 20 пара, а највећа 1.279 динара. Прва исплата је била у 2012, а последња у јуну 2020. Нова долази од стране НИС-а - за пет акција добићемо око 150 динара. О детаљима исплате компанија ће се накнадно огласити.

(Блиц)

Оно што је важно знати код исплате дивиденде јесте да уколико подигнете овај новац, то не значи да губите акције. Напротив, ви сте и даље власник акција, и по основу њих сваке године можете рачунати на нову уплату дивиденде. Одлуку о исплати и висини дивиденде наравно доноси компанија, а у зависности од пословања и остварених резултата.

НИС је у јучерашњем саопштењу истакао да већ 10 година узастопно исплаћује дивиденду акционарима, те да је до сада исплаћено укупно више од 60 милијарди динара.

"Политика дивиденди НИС-а је заснована на избалансираном приступу који узима у обзир неопходност задржавања добити за потребе финансирања будућих инвестиција, као и стопу повраћаја на уложени капитал и износ исплате дивиденди", наведено је у саопштењу.

НИС је 19. јуна ове године имао 2.057.661 акционара, саопштила је та компанија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (0)

ОВО ЈЕ ЋЕРКА ДУБРАВКЕ МИЈАТОВИЋ И ПОЗНАТОГ ГЛУМЦА: Сакривена од очију јавности - од мајке је наследила лепоту