СЕРИЈАЛ "НОВОСТИ" (4):ПЛАЋАЈУ ЗА КАНАЛЕ КОЈЕ СЛАБО ЧИСТЕ - Пољопривредници у Србији траже да буду ослобођени таксе за одводњавање због суше

Е. В. Н.

19. 08. 2022. у 09:15

СУША последњих година добрим делом обере летину, а пољопривредницима уредно стижу таксе за одводњавање.

СЕРИЈАЛ НОВОСТИ (4):ПЛАЋАЈУ ЗА КАНАЛЕ КОЈЕ СЛАБО ЧИСТЕ - Пољопривредници у Србији траже да буду ослобођени таксе за одводњавање због суше

Фото З. Р.

Незадовољни и овим наметом, пољопривредници истичу да чак и када су кишне године и поплаве, канали не раде свој посао, јер су многи запуштени, па им усеви буду потопљени. Држава, пак, дугове не заборавља.

Накнада за одводњавање је јавни приход и плаћа се од 2011. године, а од 2017. тај посао обавља ЈВП "Воде Војводине". У покрајинском секретаријату за пољопривреду и водопривреду, рекли су нам да те паре иду у војвођански буџет и користе се за финансирање послова од општег интереса на територији северне покрајине.

- Средства од ове таксе користе се за редовно одржавање и функционисање система за одводњавање, за радове на заштитним објектима, одбрану од поплаве, регулационо-санационе послове на водотоцима, као и одржавање ДТД - наводе у Секретаријату.

- Програмом су предвиђена средства за изградњу, реконструкцију и санацију регионалних система за одводњавање и других водних објеката, чија је намена одвођење сувишних подземних и површинских вода. Додатним радовима то би се могло уредити да буду и за одводњавање, али и наводњавање.

Како објашњавају у Секретаријату, новац се користи и за регионалне хидросистеме и мале бране, да би се одржала функционалност објеката и уредно снабдевање корисника водом на подручју Баната и Бачке, као и за одржавање и реконструкцију заштитних шума у водопривреди.

У Секретаријату кажу и да се део средстава користи за израду различитих студија, пројеката, међународну сарадњу, материјалне трошкове пословања, експропријацију за потребе изградње водних објеката на територији АПВ и за хаваријска загађења.

Иначе, ЈВП "Воде Војводине" накнаду утврђују решењем, на годишњем нивоу и оно се плаћа у једнаким тромесечним ратама. Уколико обвезник накнаду утврђену решењем не плати у прописаном року, обрачунава му се камата у складу са одредбама Закона о пореском поступку и пореској администрацији.

У каналску мрежу испуштају се отпадне воде, Фото З. Р.

Због суша које су биле и ове али и прошле године пољопривредници траже да буду ослобођени дела таксе. Ипак, у Секретаријату истичу, да би се то догодило, треба бити проглашена ванредна ситуација, а Влада, на предлог ресорног министарства, да донесе акт којим се обвезници ослобађају обавезе плаћања.

- Прошле године издато је укупно 744.296,00 решења, у износу од 1.931.489.931 динара - рекли су у Секретаријату. - Закључно са крајем 2021. године, на рачуну јавног прихода уплаћено је 1.966.328.947 динара. Дуг по основу накнаде за одводњавање од грађана, на дан 31. 12. 2021 године, износио је 7.106.353.573 динара.nЈ.Су.

РЕВИЗОРИ: СЛАБА НАПЛАТА

ЈАВНА водопривредна предузећа "Србијаводе" и "Воде Војводине" нису наплатила минимум десет милијарди динара накнаде за одводњавање од 2017. до 2020, утврдили су државни ревизори. Утврђено је, такође, да су решења стизала и на адресе оних који не треба да плаћају ову накнаду пошто имају атмосферску канализацију, о чему ова предузећа - немају податке.

Током поменуте четири године, иначе, фирме су на име ове накнаде платиле 4,6 милијарди динара - а требало је 4,8 по решењима, док су грађани платили 5,7 милијарди динара, а у достављениим решењима им пише - 8,5 милијарди динара.

Сутра: Како се Србија спрема за климатске промене

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (2)

ВЕЛИКЕ ДРАГОЦЕНОСТИ: Шта је краљица Елизабета II понела са собом у ГРОБ