УГЉА НИ ЗА ЛЕК, А ДОГУРАО ДО 26.000: На стовариштима широм Србије углавном нема огрева, а када стигне, одмах се распрода

Е. В. Н.

17. 08. 2022. у 11:00

НА већини стоваришта у Србији нема угља, а тамо где га има, понуда је слаба. Тона овог енергента сада кошта од 14.000 до, чак, 26.000 динара.

УГЉА НИ ЗА ЛЕК, А ДОГУРАО ДО 26.000: На стовариштима широм Србије углавном нема огрева, а када стигне, одмах се распрода

ПОТРАЖЊА Купци на испоруку чекају и по два месеца, Фото Д. Н.

Лане се цена најтраженијих врста овог огрева кретала од 8.000 до 15.000 динара. Тренутно се углавном продаје угаљ из БиХ и Црне Горе, јер се све количине из Колубаре троше за производњу струје у термоелектранама. У појединим местима купци чекају на испоруку овог огрева и по два месеца. Код београдских трговаца тај енергент кошта од 20.000 до 25.000 динара.

- Имамо мрки угаљ "миљевина" из БиХ, а цена је 21.700 без превоза - кажу нам на једном стоваришту.

- Већина потрошача хоће "колубару", а ње нема.

Власник другог стоваришта, Саша Петровић, каже да имају угаљ "станари" из БиХ који кошта 20.000 са превозом, и црногорски "пљевља" по цени од 23.000 динара по тони.

- Потражња је већа од понуде, али имамо га за сада - каже Петровић. - Све што добијемо одмах продамо.

На неким стовариштима само палете, Фото архива

На стоваришту у Крњачи није било овог огрева. Како истичу, повремено им стигне из БиХ, и одмах се све прода. Нишлије чекају на испоруку угља од две недеље до два месеца.

Његова цена се креће од 14.100 до 24.000 динара, колико кошта тона мрког. Код појединих трговаца је бесплатан превоз до 40 километара удаљености, али има и оних који наплаћују, па је најбоље да се купци прво добро информишу.

На краљевачким стовариштима, потрошачима је тренутно на располагању угаљ из БиХ - "станари" по цени од 19.000 динара. Према речима Милинка Максимовића, власника једног стоваришта, очекује се да пристигне "штаваљски" и "пљеваљски" угаљ. Колико ће да кошта још се не зна, јер се цена формира на датум испоруке. Власници већине стоваришта у средњој и западној Бачкој кажу да се више и не сећају кад су последњи пут имали угља у понуди. У фирми за продају огрева у Врбасу наводе да су 14 година добијали угаљ из рудника "Вреоци", али је та испорука пресушила. После ремонта у Пљевљима, почео је да стиже угаљ из тамошњег рудника, који се на стовариштима у Врбасу и Црвенки продаје за 16.500 динара по тони.

У Крушевцу је потражња за овим огревом велика, а у понуди га готово нема. Трговци огревом кажу да се из Колубаре и Костолца угаљ испоручује за градске топлане и термоелектране, па они покушавају да га набаве у региону. Слична ситуација је у Крушевцу. Трговци у том граду кажу да га већ дуже време нема, нити се зна када ће га бити. Раније је део костолачког лигнита са површинског копа "Дрмно" био усмераван за широку потрошњу, али ове године све количине угља иду за потребе термокапацитета у Костолцу, Свилајнцу и Обреновцу. Због тога су без угља у Крушевцу остали синдикати, организације пензионера и инвалида рада, као и стоваришта.

Кикинђани већ месецима не могу да купе угаљ, а на стовариштима кажу да не може да се набави. То је и најмање популаран огрев у овом граду, па га многи продавци и не траже. Протеклих сезона нису били задовољни ни они ни грађани, јер им је испоручиван влажан и прљав угаљ, због којег је чишћење пећи било неопходно сваких пет дана. Због тога се грађани више опредељују за друге врсте огрева.

Стоваришта у Новом Саду која у понуди имају угаљ тренутно продају само из Републике Српске, угљевички, полукамени, по цени од 18.000 динара за тону. Трговци кажу да им не стижу довољне количине у односу на потражњу. И у Кисачу може да се нађе само "угљевик" а тона, с превозом до купца удаљеног око 30 километара, кошта 21.000 динара. На стовариштима у Пироту продаје се угаљ "пљевља" по цени од 26.000 динара за тону.

Фото Г. Шљивић

НЕМА ГА, АЛИ МОЖЕ ДА СЕ НАЂЕ

НЕМА га, али опет може да се нађе. Ово поручују трговци са стоваришта у Зрењанину и околини, где и поред, повремених несташица и недовољних количина, некако може да се набави угаљ.

Цена мрког је 23.000 динара за тону и нема га стално у понуди, а када се појави, углавном се брзо прода. Засада, с обзиром да је топло, поручују зрењанински трговци, панике нема, али је питање хоће ли је бити пред зиму, јер су из рудника у Ковину, који је иначе у хаварији и не ради од маја месеца, најавили поскупљење угља, од чак 70 одсто.

У СВЕТУ ОСЦИЛИРА НА КОТИ ОД ОКО 350 ДОЛАРА

За кратко време угаљ је прешао пут од најомраженијег енергента, који су многи у свету покушали да протерају, до најтраженијег. Јуче је његова цена на берзама била око 350 долара по тони, а у претходном периоду је премашивао и 400 долара. Према извештају Међународне агенције за енергију, глобална потражња за угљем ове године би могла да достигне осам милијарди тона, што одговара историјском максимуму постављеном 2013. године, а очекује се да ће тај тренд бити настављен и наредне године. Растуће цене природног гаса учиниле су угаљ конкурентнијим на многим тржиштима. То је подстакло потражњу и изазвало скок међународних цена овог енергента, које су три пута обарале рекорд свих времена између октобра прошле и маја ове године. Агенција за енергију оцењује да ће тржиште угља осцилирати, пре свега, због ембарга Европске уније на тај енергент, због чега би цене могле да наставе да расту и догодине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

06. 10. 2022. у 18:06

ПОТПУНО ГОЛА: Бритни Спирс у топлесу, без гаћица, људи око ње - муж и деца је се стиде због фотографија које су се појавиле (ФОТО)

ПОТПУНО ГОЛА: Бритни Спирс у топлесу, без гаћица, људи око ње - муж и деца је се стиде због фотографија које су се појавиле (ФОТО)

БРИТНИ Спирс је још једном отишла корак даље. Или је можда исправније рећи - још један корак уназад за некадашњу "поп принцезу".

06. 10. 2022. у 17:28

Коментари (3)

ПОГЛЕДАЈТЕ: Овако је Вучић одувао хрватске новинаре (ВИДЕО)