СЕРИЈАЛ "НОВОСТИ" (1): ЗА ДЕЦЕНИЈУ СУША ОДНЕЛА ШЕСТ МИЛИЈАРДИ $ - У свету се наводњава скоро 17 одсто пољопривредног земљишта, а код нас 1,4

Е. В. Н.

16. 08. 2022. у 09:30

ИАКО Србију премрежавају реке, али и канали, веома мало обрадивог земљишта се наводњава.

СЕРИЈАЛ НОВОСТИ (1): ЗА ДЕЦЕНИЈУ СУША ОДНЕЛА ШЕСТ МИЛИЈАРДИ $ - У свету се наводњава скоро 17 одсто пољопривредног земљишта, а код нас 1,4

Наводњавање је само жеља великог броја земљорадника, Фото Н. Скендерија

За деценију, због суша, у пољопривреди Србије изгубљено је око шест милијарди долара.

Наша земља има 5,1 милион хектара пољопривредних површина. Обрадиво је 4,1 милион хектара. У Србији се наводњава свега 1,4 одсто пољопривредног земљишта.

Према речима Бранислава Гулана, агроаналитичара, највећи проценат површина наводњава се орошавањем и то 92,5 одсто. Онда следи систем капања, неких 7,3 процената, док се површински наводњава само 0,2 одсто пољопривредног земљишта. Оранице и баште су се највише наводњавале, са неких 91,7 процената, док свега пет процената воћњака добија воду. У свету се просечно наводњава неких 17 процената површина.

- У Србији је 2020. наводњавано 52.441 хектар пољопривредних површина - казао нам је Гулан.

- Подаци Републичког завода за статистику показују да се те године наводњавање површине биле веће за 11,9 одсто, у односу на 2019. Највише воде црпело се из водотокова, 93,2 одсто, док су преостале количине захваћене из подземних вода, језера, акумулација и из водоводне мреже.

Само годину дана касније, пољопривредници у нашој земљи наводњавали су за 0,4 одсто мање површина него у 2020. години. Што је мање за неких 205 хектара.

Како нам је Гулан испричао, поједина истраживања показују да ће се северни делови Европе давити у поплавама, док ће Медитеран и Балкан, редовно суочавати са пожарима и јаким сушама. То ће уништавати летину, али и исушивати реке.

То је истакао стручњак Мирослав Тадић. Како је рекао, Србију, наредних деценија, због суша, очекују све мањи приноси многих култура, пре свега, кукуруза, чак за 55 одсто, пшенице за 16 процената.

- Србији су потребни системи за наводњавање, али су се они у нашој земљи градили само у обећањима - казао је Гулан.

- Хидросистем ДТД изграђен је 1977. године. План је био да наводњава 510.000 хектара. Уз то и да одводи сувишне воде са милион хектара. Планирано наводњавање од овог система никада није функционисало, а одводњавање је престало да функционише 2005, после великих поплава у Војводини. Тада хидросистем због великих количина муља није могао да прими сувишне воде.

Иначе, воду из канала ДТД последњих година жели да користи и много паора из вршачког села Влајковац, али је црпна станица деценијама запуштена и захтева озбиљну реконструкцију, како би била у функцији.

Фото архива

Свака друга година без падавина

ПОСЛЕДЊИХ деценија највеће штете су од суша. Тако анализе указују да је од 1990. до 2021. у Србији било чак 10 сушних година. Оне су од 2000. до 2021. пољопривреди нанеле штете веће од шест милијарди долара. Примера ради, штете од суша у 2003. и 2007. биле су по милијарду долара. У 2012. години суша је обрала усеве у вредности од две милијарде долара. А, 2014. и 2017. по 1,5 милијарди долара, или по трећину очекиване производње.

Истраживања показују да су од 100 година увек 52 сушне! Код науке је да у будућности за такве услове припреми нове сорте и хибриде, сматра агроаналитичар Бранислав Гулан (на слици).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

МОЖЕ СТОМАК ДА ЗАБОЛИ Србин купио крофну са кремом - остао у шоку кад ју је пресекао и видео шта има у њој (ФОТО)