НЕСТАЈЕ ЈЕЗЕРО, СТОЧАРИ У ПАНИЦИ: Јoш један проблем мучи житеље Сињајевине

М. С.

15. 08. 2022. у 15:29

НА Сињајевини, око које се већ годинама води "борба" због изградње војног полигона између невладиног сектора и представника Министарства одбране у три владе, нови проблем.

НЕСТАЈЕ ЈЕЗЕРО, СТОЧАРИ У ПАНИЦИ: Јoш један проблем мучи житеље Сињајевине

Фото ГИ сачувајмо Сињајевину

Савино језеро, заштитни знак планине, нестаје великом брзином, због чега су узнемирени љубитељи природе, док су бројни сточари у паници.

- Ситуација на Савином језеру је забрињавајућа јер због оштећења на брани вода отиче у огромној количини, а суша која је погодила планину само компликује ситуацију - кажу из Грађанске иницијативе "Сачувајмо Сињајевину", одакле су се обратили општинама Колашин и Мојковац, али и Министарству пољопривреде и руралног развоја да локалним самоуправама помогне у санацији проблема.

Фото ГИ "Сачувајмо Сињајевину"

Општина Колашин је одмах одговорила и обавестила активисте грађанске иницијативе да су њихови представници већ обишли терен и да раде на проналажењу решења.

- Општина Мојковац је такође заинтересована да помогне, а верујемо да ће се ускоро огласити и Министарство пољопривреде. Верујемо да ћемо заједничким снагама успети да санирамо брану која је оштећена и да ће Савино језеро ускоро бити пуно воде - кажу из ГИ "Сачувајмо Сињајевину".

Савино језеро је главно појило за колашинске и мојковачке катуне, од којих су највећи Потрк, Бојића катун, Ошљак, Бунарине, Вуковића катун. Уједно је симбол јужног дела планине и по традицији за Петровдан домаћин Сињајевинског катунског збора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОСЛЕ ПОРАЗА: Савић упутио поруку Митровићу