"ГАСПРОМ" ПОЈАЧАО ИСПОРУКЕ ПРЕКО "ТУРСКОГ ТОКА": Сијарто прошлог месеца са Лавровим договорио додатних 700 милиона метара кубних гаса

Срна

13. 08. 2022. у 14:14

РУСКИ енергетски гигант "Гаспром" повећао је проток гаса ка Мађарској преко "Турског тока", саопштено је данас из Министарства спољних послова Мађарске.

ГАСПРОМ ПОЈАЧАО ИСПОРУКЕ ПРЕКО ТУРСКОГ ТОКА: Сијарто прошлог месеца са Лавровим договорио додатних 700 милиона метара кубних гаса

Фото: ЕПА

Гас преко "Турског тока" стиже у Мађарску из Србије.

Државни секретар мађарског Министарства спољних послова Тамаш Менцер подсетио је да се шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто прошлог месеца састао са руским колегом Сергејем Лавровим и да је тражио додатних 700 милиона метара кубних поред количина гаса предвиђених досадашњим уговором са Русијом.

Према његовим речима, на основу каснијег договора "Гаспром" је почео да појачава проток ка Мађарској.

Менцер је истакао да ће "Гаспром" током августа додати 2,6 милиона метара кубних гаса дневно претходно усаглашеним количинама достављених преко "Турског тока", а да ће се о испорукама у септембру додатно преговарати.

Према споразуму потписаном прошле године и пре почетка сукоба у суседној Украјини, Мађарска је годишње добијала 3,5 милијарди метара кубних гаса преко Бугарске и Србије на основу дугорочног уговора са Русијом и додатних милијарду метара кубних од Аустрије.

Споразум између Мађарске и "Гаспрома" потписан је на 15 година, уз могућност измене купљене количине након пет годона.

БОНУС ВИДЕО:

Репортер Новости на позицијама руске војске

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)