РЕФЕРЕНТНА КАМАТНА СТОПА ИДЕ НА 3 ОДСТО Извршни одбор НБС донео одлуку

С. Б.

11. 08. 2022. у 12:17

ИЗВРШНИ одбор Народне банке Србије одлучио је на данашњој седници да повећа референтну каматну стопу за 25 базних поена, на ниво од 3 одсто. Истовремено, стопа на кредитне олакшице износи 4%, а стопа на депозитне олакшице 2%, тако да је читав коридор каматних стопа повећан за 25 базних поена.

РЕФЕРЕНТНА КАМАТНА СТОПА ИДЕ НА 3 ОДСТО Извршни одбор НБС донео одлуку

Фото ПКС

Доносећи овакву одлуку, Извршни одбор обезбеђује континуитет умереног пооштравања монетарних услова, чиме се на адекватан начин реагује на појачане инфлаторне притиске, не угрожавајући притом даљи раст привредне активности.

- Извршни одбор је проценио да је, у условима настављених трошковних притисака, као и раста увозне инфлације изнад очекивања, потребно наставити са пооштравањем домаћих монетарних услова - стоји у саопштењу. - Тиме Народна банка Србије настоји да ограничи секундарне ефекте на инфлациона очекивања и обезбеди да се инфлација у Србији нађе на опадајућој путањи, као и да се, до краја периода пројекције, врати у границе дозвољеног одступања од циља. Народна банка Србије, од октобра прошле године, постепено, али континуирано пооштрава домаће монетарне услове, применом различитих инструмената, у зависности од процењеног карактера инфлаторних притисака. Поред подизања основних каматних стопа и пооштравања услова динарске ликвидности, одржавањем релативне стабилности курса динара према евру, Народна банка Србије у знатној мери доприноси ограничавању ефеката преливања раста увозних на домаће цене.

Приликом доношења одлуке, Извршни одбор је имао у виду да се геополитичка дешавања и ескалација конфликта у Украјини кроз високе цене енергената и хране, као и даље присутне застоје у глобалним ланцима снабдевања, одражавају на даљи раст глобалне инфлације. У таквим околностима, велики број централних банака ревидира навише пројекције инфлације уз оцену да су и даље израженији ризици да би инфлација могла бити виша и постојанија од очекиване. Због тога су многе централне банке, укључујући и најутицајније - Систем федералних резерви и Европску централну банку - протеклих месеци брже од очекиваног заоштравале своје монетарне политике. Наведени фактори могу узроковати да изгледи глобалног привредног раста буду неповољнији, утичући притом и на повећање волатилности на међународном финансијском тржишту и усмеравање глобалних токова капитала од земаља у развоју ка развијенијим економијама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

ТРАГАТЕ ЗА ДОБРИМ ХОТЕЛОМ КОЈИ ЋЕ ИСПУНИТИ ВАША ОЧЕКИВАЊА: Одаберите било који од ових предлога и нећете се покајати