ЗАУСТАВЉЕН РАСТ ЦЕНА НАФТЕ: Након вести о расту залиха у САД - нормализација тржишта "црног злата"

Танјуг

10. 08. 2022. у 09:45

ЦЕНЕ нафте су се спустиле данас након података из америчке нафтне индустрије о неочекиваном расту залиха прошле седмице, што је сигнал потенцијалног пада тражње за горивом у САД, али је забринутост око глобалне понуде зауздала силазни тренд цена "црног злата".

ЗАУСТАВЉЕН РАСТ ЦЕНА НАФТЕ: Након вести о расту залиха у САД - нормализација тржишта црног злата

Фото: Архива ВН

Европска нафта Брент је склизнула на терминском тржишту за 23 цента или 0,2 одсто, на 96,08 долара по барелу на ноћашњем азијском трговању до 3:23 часа по ГМТ, а америчка сирова нафта WТИ је ослабила за 28 центи или 0,3 посто, на 90,22 долара по барелу, преноси Ројтерс.

Залихе сирове нафте у САД су порасле за око 2,2 милиона барела у седмици завршеној 5. августа, према тржишним изворима који се позивају на податке Америчког института за нафту. Аналитичари које је анкетирао Ројтерс предвиђали су да ће залихе порасти за око 100.000 барела. Званични владини подаци о стању залиха треба да буду објављени касније данас.

- Колики год пад потражње за сировом нафтом настао услед слабљења глобалне економије, то неће моћи много да обори цене имајући с обзиром на ниске изгледе везане за понуду. С великом пажњом се прате преговори о иранском нуклеарном споразуму, који би могао да буде џокер за обезбеђење преко потребних испорука - каже Едвард Моја, виши тржишни аналитичар у брокерској компанији Оанда.

Европска унија је у понедељак изнела „коначан“ текст за оживљавање иранског нуклеарног споразума из 2015, који би омогућо већи извоз иранске сирове нафте.

Један високи званичник ЕУ рекао је да очекује коначну одлуку о том предлогу у року од "само неколико недеља".

Оба глобално референтна типа нафте бележила су волатилно кретање цена у уторак, које су расле и падале за више од једног долара по барелу током сесије, пошто су инвеститори анализирали ризике од рецесије након вести да је Украјина обуставила проток руске нафте ка земљама централне Европе кроз нафтовод Дружба који пролази преко украјинске територије.

БОНУС ВИДЕО:

ДЕЈСТВО РУСКЕ АРТИЉЕРИЈЕ: Извештачи "Новости" на положају у близини Јасиновате

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)

НОВИ МИГ-41: Лети до 5.500 км/х наоружан ракетама кинџал и циркон - обавља борбене задатке у стратосфери