ОД ТАРИФА ПОЛА МИЛИЈАРДЕ: Нето приход банака од провизија и накнада прошле године био 474 милиона евра

С. Б.

10. 08. 2022. у 10:30

ТРОШКОВИ обраде кредита, накнаде и разне провизије банкама доносе све значајнију зараду.

ОД ТАРИФА ПОЛА МИЛИЈАРДЕ: Нето приход банака од провизија и накнада прошле године  био 474 милиона евра

Банкари и лане добро напунили касу, Фото М. Анђела

Лане су на овом, ако се може рећи сегменту пословања, зарадиле чак 474 милиона евра, односно 55,7 милијарди динара, јер подаци АПР показују да им је био толики нето приход од ових ставки. Од клијената су по овом основу, годину пре, биле на добитку 144,7 милиона евра, односно око 17 милијарди динара мање.

Клијенти ишчекују најављене мере Народне банке Србије које би требало да их заштите од банкарских ценовника. Истовремено, и адвокати окупљени око протестног одбора најављују да ће од надлежних тражити измене закона како би се зауставио оволики профит банака од нечега што није њихов редован посао.

- Прошле године смо слушали кукање банака како ће тужбени захтеви грађана због наплате трошкова обраде кредита угрозити њихово пословање - подсетио је јуче адвокат Мирослав Живковић.

- Званични подаци Агенције за привредне регистре показују да су они од провизија и накнада зарадили толики новац. Да су исплатили све тужбене захтеве клијената, требало им је 30 милиона евра. Нешто што зову накнада трошкова требало би да обезбеди да банка није у мањку због тога, а не да на томе заради оволики новац. Па 474 милиона евра је више него што доноси епсплоатaција злата у Бору. Притом, банке су наставиле да повећавају тарифе и током ове године.

У Удружењу банака Србије одговарају да бројке не изгледају баш тако.

- Он посматра приходе, а не и трошкове банке - одговара Владимир Васић, секретар Удружења банака.

- Укупан профит банака је око 460 милиона евра и око 120 милиона евра је мањи него годину пре. И трошкови исплате тужбених захтева би били већи од 30 милиона евра - између 80 и 100 милиона евра.

ПОНУДА ПРЕ УГОВОРА

ВРХОВНИ касациони суд донео је одлуку да банке клијентима морају да доставе понуду пре склапања уговора о кредиту, као и да су дужне да назначе одређене трошкове које клијент има поред редовних при склапању уговора о кредиту - подсећа адвокат Мирослав Живковић.

- ВКС је одлучио да понуда мора да претходи уговору, а у пракси 80 одсто банака нема понуду, док у осталих 20 одсто случајева понуда је дата истог дана када и уговор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)

ИЗНЕНАДНА СМРТ ЈЕ ПРЕКИНУЛА ЉУБАВ: Он је био муж Јелице Сретеновић - глумица се након губитка заветовала на самоћу