ТРАЖЕ ВИШУ ЦЕНУ СУНЦОКРЕТА И ЈЕФТИНИЈИ ДИЗЕЛ: Пољопривредници јуче протестном вожњом блокирали путеве и мостове

Е. В. Н.

10. 08. 2022. у 06:20

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ широм Србије организовали су јуче протестну вожњу, али и двочасовну блокаду путева и мостова.

ТРАЖЕ ВИШУ ЦЕНУ СУНЦОКРЕТА И ЈЕФТИНИЈИ ДИЗЕЛ: Пољопривредници јуче протестном вожњом блокирали путеве и мостове

Фото Д. Н.

Траже већу откупну цену сунцокрета, али и да се повећа количина горива, које може да се сипа по повлашћеној цени, на агрокартици, на свим пумпама, а не само на НИС.

Незадовољни ратари истакли су да је стање у пољопривреди "очајно". Инсистирају да цена сунцокрета не буде нижа од 700 евра по тони, а гориво за јесење радове да могу да пазаре по цени од 170 динара на свим пумпама. Захтева се и да буду ослобођени од акциза на гориво за пролећну сетву.

Земљорадници из Панчева и околине, јуче су вожњом трактора по улицама града крај Тамиша, изразили своје незадовољство због ниске откупне цене сунцокрета. "Доловачке паоре" на овакав потез принудила је алармантна ситуација по произвођаче. Сада када је због суше род сунцокрета преполовљен, откупљивачи нуде тек нешто више од 50 динара за килограм.

Фото З. Грумић

Чланови Удружења пољопривредника "Стиг" блокирали су мост на Великој Морави код Пожаревца. Траже да сунцокрет буде најмање 90 динара за килограм. Тврде и да нису задовољни преговорима са Министарством пољопривреде, због чега су наставили са протестима, па им је ово четврти по реду.

- Дошло је време жетве - рекао је Ненад Савић, председник УП "Стиг".

- Људи су се задужили по 128 динара, а сада треба да се раздуже на 60 динара, колико износи тренутна цена. Не преостаје нам ништа друго него да се или још више задужимо и уђемо у још веће кредите или да пропаднемо.

Протестној вожњи незадовољних ратара прикључили су се и пољопривредници Старе и Нове Пазове. Они су вожњом улицама хтели да скрену пажњу на њихове горуће проблеме.

Око 20 тракториста окупило се код бензинске пумпе на путу између Старе Пазове и Инђије, а затим су мирном вожњом кренули према Батајници.

Министарство пољопривреде позвало је јуче представнике пољопривредних удружења из Пожаревца, Панчева и Србобрана на разговор са њиховим представницима о свим изнетим темама.

- Запослени Министарства као и до сада ће увек бити на располагању свим пољопривредницима, спремни да оду у било које место које предложе, како бисмо даље наставили да заједно решавамо све проблеме у овој области - речено је у ресорном министарству.

БЛОКАДА ИСПРЕД ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ

РАТАРИ из Србобрана, Турије, Ченеја и других јужнобачких места стигли су својим тракторима у Нови Сад и паркирали их у центру града, испред зграде Покрајинске владе.

- Мирно ћемо овде да седимо и да чекамо министра пољопривреде да дође и да нам се обрати - изјавио је Ђорђе Грујић, пољопривредник из Србобрана.

- Да попричамо, ако је држави у интересу да пољопривредник опстане и да храни Србију. Министра чекамо до средe у девет сати пре подне. Ако се до тада не појави, проширићемо протесте и блокаду града.

Како каже, у овој екстремној суши је "све изгорело и зато је помоћ државе преко потребна".

Пољопривредници траже да буде проглашена елементарна непогода због актуелне суше, затим субвенције у износу од 300 евра по хектару, као и да буду исплаћене све заостале принадлежности које држава дугује произвођачима. Затражили су такође и да им буде обезбеђено 100 литара горива по хектару.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (6)

МОЖЕ СТОМАК ДА ЗАБОЛИ Србин купио крофну са кремом - остао у шоку кад ју је пресекао и видео шта има у њој (ФОТО)